Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. listopadu 2017 10:32
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Umělá inteligence porazila zkušené právníky. V zadaném úkolu excelovala s největší přesností

TECH
Uložit Uložené

AI dobývá svět. A ne, nemluvíme tu jen o manuální práci.

Představte si, že dáte inteligentnímu stroji všechny dostupné podrobnosti související s určitým soudním případem a on vám vzápětí prozradí, která ze dvou stran má nejvyšší pravděpodobnost, že daný případ vyhraje. A přestože je před námi ještě několik let náročného vývoje, díky ambicióznímu projektu partičky nadaných studentů práva z prestižní univerzity Cambridge, včetně Slováka Jozefa Maruščáka, jsme opět o krok blíže k podobně pokročilé formě umělé inteligence. Jejich AI software CaseCruncher se jako jediná neživá entita zúčastnila nevídané soutěže a nakonec i zvítězila.

Síly si porovnával s více než stovkou zkušených právníků z Londýna, a to v předvídání rozhodnutí finančního ombudsmana, zda povolí, nebo zamítne podíl z některého ze stovek případů. Všechny do jednoho se však týkaly nesprávného prodeje pojištění ochrany pohledávek, píše web BBC. Soutěžícím zpřístupnili pouze základní fakta, na jejichž základě pak poskytli 775 předpovědí.

Přesnost CaseCrunchera dosáhla obdivuhodných 86,6 %, zatímco přesnost živých právníků pouze 66,3%. Problém ale tkví v tom, že software musí mít jasně definovanou otázku. V opačném případě by člověka v otázce přesnosti více než jistě nepřekonal, což znamená, že si musíme počkat na schopnější umělou inteligenci, která dokáže porozumět kontextu bez ohledu na aktuální podmínky. Čili podobně jako jeden z nás.

Jednoho dne proto mohou podobné výdobytky digitální éry asistovat a při některých příležitostech dokonce i zastupovat odborníky na právo.

Domů
Sdílet
Diskuse