Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. listopadu 2017 12:12
Čas čtení 0:00
Kateřina Lukášová

5 důvodů, proč začít více číst: Odpočineš si, zkvalitníš svůj spánek a rozšíříš slovní zásobu

KULTURA KNIHY
Uložit Uložené

Při troše snahy může být čtení stejně zábavné jako hraní her a sledování videí na YouTube. Zjisti, proč se věnovat literatuře i jindy než před maturitou.

Čtení je hrozná otrava. Tak tahle věta určitě prolétla hlavou každého středoškoláka alespoň jednou. Protože otrava je všechno, k čemu tě někdo nutí. A střední škola se z velké části rovná nucení ke čtení. Největší tlak pak přichází s blížící se maturitou, kdy se odevzdávají povinné čtenářské deníky. Sem mnozí dle internetových recenzí popisují knihy, které nikdy nečetli v domnění, že to učitelé nepoznají. Těší se, že jakmile jim to všechno projde, nebudou už nikdy muset s knihami a četbou mít co do činění. A mnohým se to přání skutečně vyplní.

Otázkou ale je, jestli to není tak trochu škoda. Z mého pohledu rozhodně. Už když jsem na střední před třídou hrdě přednášela děj Na větrné hůrce od Emily Bronteové, který jsem večer předtím vlastními slovy přepsala dle internetové předlohy, nebylo mi do zpěvu. A to dokonce ani poté, co jsem za vypracování byla kladně ohodnocena (paní učitelko, omlouvám se, pokud jste zjistila, že jsem knihu nečetla, až nyní). Takže už jsem se potom podobným praktikám vyhýbala. Možná, že jsem to ještě párkrát udělala (protože mi to jednoduše prošlo, tak by byl hřích to nezkusit znovu), ale tenhle pocit z prvního podvodu mě ještě dlouho pronásledoval. Knížku jsem nicméně do dneška nepřečetla…

Málo času k zastavení se

Jsem ale přesvědčená o tom, že zcela určitě nejsem sama. V dnešní době je takových „hříšníků“ možná ještě víc, než když jsem ještě já byla dítě školou povinné. Rozhodující je ale otázka proč? Proč nečteš? Je čtení v dnešní digitální době moc pomalé? Možná ano. K tomu, abys přečetl pár řádek, které ti budou dávat smysl, se totiž musíš zastavit. Což se dnes nikomu moc nechce. Musíš toho přeci ještě tolik stihnout! Není čas na to postávat, posedávat nebo dokonce polehávat kdesi v koutku v klidu s knihou a zamýšlet se nad tím, co chtěl básník říci. Lepší je pustit si video, kde ti někdo po lopatě všechno rychle (a hlavně stručně) vysvětlí, abys mohl dál utíkat do víru digitální zábavy a zabít dalších pár raptorů, kteří neohroženě překonávají elektrický plot v nejnovější verzi oblíbené počítačové hry.

Ale znovu se musím zeptat. Není to tak trochu škoda? Protože existuje hned 5 skvělých důvodů, proč bys knížkám mohl dát šanci.

5 důvodů, proč začít více číst: Odpočineš si, zkvalitníš svůj spánek a rozšíříš slovní zásobu
Zdroj: Pixabay, Cocoparisienne

Lepší spánek i pozornost

U knížky si neuvěřitelně odpočineš. Což dnes potřebuje každý. Ráno brzo vstáváš do školy nebo do práce, večer se zase pozdě vracíš. A během dne tě toho navíc tolik čeká. Tolik, že často nemůžeš ani na chvilku „vypnout“, kvůli čemuž zase večer nemůžeš usnout, což poznamená i celý charakter následujícího spánku.

Doporučeno
Život ve městě pro vyvolené se proměnil v horor. Od téhle české detektivky neodtrhneš oči Život ve městě pro vyvolené se proměnil v horor. Od téhle české detektivky neodtrhneš oči 8. dubna 2024 15:00

Respektive když už se ti usnout podaří, ten spánek potom za moc nestojí. Protože před spaním si pořád dokola přehráváš, co jsi během dne stihl a nestihl, co se ti podařilo a co ne, popř. se ti objevují výjevy z oblíbeného filmu, seriálu nebo hry, které jsou tak intenzivní, že máš skoro pocit, že ti televize nebo monitor počítače pořád svítí do tváře. Není potom divu, že nemůžeš usnout.

Zkus to s knížkou. Protože se na malá písmenka a to, co dohromady říkají, musíš soustředit, zaměstnáš mysl tím, že ji budeš koncentrovat jedním směrem. Přestane těkat z místa na místo, postupně se uklidní a připraví se na proces relaxace, kde obnoví a načerpá ztracené síly – na spánek. Možná, že ani nestihneš zaklapnout knihu – jen pozor, abys neztratil místo, kde jsi dočetl! Měj u sebe pro všechny případy připravenou záložku. Kromě toho, že se ti bude lépe usínat, se časem výrazně zlepší i tvá schopnost udržet pozornost.

Snít s otevřenýma očima

V běžném životě máš spoustu starostí. Některé jsou více příjemné, některé méně. Pravdou ale je, že člověk si potřebuje odpočinout a mít chvíli sám pro sebe, kdy jednoduše vypne a všechno hodí za hlavu. Skvělým prostředkem k tomu je kniha, která má vždy připravenou okamžitou injekci pozitivní energie vycházející z místa, kam tě hned po otevření zavede. Můžeš se ztotožnit s hlavním hrdinou a procestovat s ním celý svět. Dozvědět se něco o místech, kam by ses chtěl jednou podívat a zúročit potom nabyté vědomosti v praxi. Můžeš se přenést do dob dávno minulých a zjistit, jak žili lidé před tisíci lety. Můžeš být kým chceš, čím chceš a kdy chceš. Stačí vybrat titul a začít číst.

5 důvodů, proč začít více číst: Odpočineš si, zkvalitníš svůj spánek a rozšíříš slovní zásobu
Zdroj: Pixabay, Dieterich01

Rozvoj myšlení

Domníváš se, že v tobě dříme spisovatelské střevo? Kde jinde, než v tvorbě jiných umělců, získáš odbornou inspiraci pro svou vlastní? Arthur Shopenhauer tvrdí, že čtení člověka v ničem nerozvíjí, protože mu vnucuje myšlenky a názory někoho jiného a každá další interpretace originálu je potom jen bezvýznamné papouškování. Ale myšlenky někoho jiného v tobě mohou vyvolat reakci, na jejímž základě se začne formovat tvé vlastní osobité myšlení. Navíc pracuješ na získávání znalostí, které při pravidelném osvěžování a opečovávání zůstanou trvalé. Můžeš s autorem souhlasit, můžeš mu oponovat. V obou případech tě jeho myšlenky nutí vytvářet své vlastní a stimulovat tak mysl k tvorbě dalších a dalších.

5 důvodů, proč začít více číst: Odpočineš si, zkvalitníš svůj spánek a rozšíříš slovní zásobu
Zdroj: Pixabay, Engyn_Akyurt

Slovní zásoba a gramatika

Knihy jsou tím nejlepším učitelem slovní zásoby. Přečti jich pár, několik a ještě víc, a nebudeš mít při slohovce problém s opakováním slov. Praxe dělá mistra. Proto čti stále víc a víc a pozoruj na sobě, jak se ti stále méně často stává, že ti dochází slova a ty nevíš, co na co říci nebo jak reagovat.

Doporučeno
KVÍZ: Vyznáš se v hlavních postavách české literatury? Tak schválně KVÍZ: Vyznáš se v hlavních postavách české literatury? Tak schválně 16. února 2024 8:00

Totéž platí o gramatice. Když se soustředíš na text, jistě si všímáš, jaké i/y se kde píše, jak se to má s čárkami ve složitých souvětích nebo jak a kde se vlastně píšou pořádně velká a malá písmena. Po několika přečtených titulech se ti tohle všechno zautomatizuje a ty budeš všechna pravopisná cvičení, psaní mailů, prací a zpráv zvládat levou zadní na výbornou.

Škola hrou

Slavný učitel národů Jan Ámos Komenský proslul mimo jiné svým přesvědčením, že škola a učení, aby bylo prospěšné, musí především bavit. A jak jinak děti zabavit, než hrou? Samozřejmě, že už nejsi dítě. Ale každý si rád hraje. A kdo si hraje, nezlobí. Jasně, že si můžeš hrát na počítači, jenže to ti asi u zkoušky zrovna moc nepomůže. Ale taková nějaká zábavná, chytře a vtipně napsaná kniha, ta může prospět i jinak než tím, že se u ní zasměješ.

5 důvodů, proč začít více číst: Odpočineš si, zkvalitníš svůj spánek a rozšíříš slovní zásobu
Zdroj: Pixabay, Ulleo

Čtení totiž uvádí Komenského filozofii přímo do praxe. Šikovný autor dokáže i zcela nezajímavou a nudnou problematiku popsat tak, že budeš každé jeho slovo hltat. A na současném trhu existuje tolik publikací, které stojí za to přečíst! Zaměř se na danou problematiku a přečti k tomu, co seženeš. Uvidíš, že se nebudeš muset nic učit nazpaměť, a přesto si všechno budeš perfektně pamatovat. A jakmile vyčerpáš jednu tematiku, můžeš se směle vrhnout na jinou. Postupně získáš rozhled a přehled, a kromě toho také koníčka a věrného kamaráda, který se tě bude držet do konce života.

Domů
Sdílet
Diskuse