Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. listopadu 2017 15:15
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Výstava Nervous Trees v pražském Rudolfinu vás uchvátí na první pohled. Nenechte si ujít to nejlepší ze současného umění Krištofa Kintery

KULTURA
Uložit Uložené

Jubilejní 100. výstava v prostorách Galerie Rudolfinum nabízí návštěvníkům jedinečný zážitek i vstup zadarmo.

Pravda, procházet se uměleckými prostory galerií a obrazáren není zrovna pro každého. Umění je zkrátka velmi svébytnou disciplínou lidské tvořivosti, ke které mají někteří značně blízko, jiní si k ní cestu hledají jen těžko. O to zajímavěji pak působí aktuální výstava v pražské Galerii Rudolfinum. Ta totiž, dle nás, zaujme i ty největší umělecké nováčky, neználky i odpůrce.

Díky kreativní mysli Krištofa Kintery se můžete do konce listopadu ztrácet v těch nejrůznějších konceptech současného umění na Palachově náměstí v rámci prohlídky výstavy Nervous Trees. A rozhodně se jedná o něco, co byste si neměli nechat ujít. Nebude vás to stát ani cent. Kompletní výstava je návštěvníkům přístupná zcela zdarma.

Výstava Nervous Trees v pražském Rudolfinu vás uchvátí na první pohled. Nenechte si ujít  to nejlepší ze současného umění Krištofa Kintery
Zdroj: REFRESHER/Pavlína P.

Rudolfinská galerie tímto krásným gestem slaví jubilejní 100. výstavu realizovanou v jejích krásných historických prostorách od založení v roce 1994. Je zřejmé, že pro takovou příležitost musela zvolit opravdový umělecký „majstrštyk“, kterým své příznivce potěší a odvděčí se jim za jejich přízeň. 

Krištof Kintera je 44letý český umělec, který rozbíjí tradiční a spojuje nespojitelné. Alespoň tak můžou umělecké kousky z expozice Nervous Trees na návštěvníka působit. Jedná se o spoluzakladatele experimentální divadelní skupiny Jednotka nebo autora několika známých uměleckých objektů, na které můžete narazit i v ulicích Prahy. Například na památník pod Nuselským mostem s názvem Z vlastního rozhodnutí věnovaného sebevražedným duším.

Výstava Nervous Trees v pražském Rudolfinu vás uchvátí na první pohled. Nenechte si ujít  to nejlepší ze současného umění Krištofa Kintery
Zdroj: REFRESHER/Pavlína P.

Ke své tvorbě zaujímá velmi specifický přístup. Jeho díla jsou často doprovázena mechanickým pohybovým systémem, který zaujme nejedno umělecké srdce. Typická je pro ně hravost a vtip. Ostatně o tom vypovídá i řada děl v Rudolfinu.

V rámci rozsáhlé výstavy je představena autorova tvůrčí činnost posledních pěti let a přes více než dvacet soch, instalací a interaktivních objektů. A nutno podotknout, že se jedná o výstavu rozsáhlou nejen v počtu vystavovaných objektů, ale v jejich velikosti. V netradiční kompozici si můžete prohlédnout zmenšeninu světa z kabelů a čipů, nervozně pochodující stromy, hluboké myšlenky na plátně nebo opravdu veliké množství domácích praček. Naskládaných na sobě. Jak skutečně perou oblečení.

Pokud překonáte strach, že na vás některá z třesoucích se praček nebo neskutečně vysoká věž z pytlů s cementem nespadne a nezabije vás, odejdete zcela jistě s pocitem příjemně stráveného odpoledne se současným uměním. Nebojte se tedy rozšířit si trochu obzory a otevřít mysl kreativitě a fantazii, na kterou nikde jen tak nenarazíte. 

„Výstava akcentuje důležité procesy spolupráce, zdánlivě velmi banální, ale ve své podstatě esenciální pro fungování a rozvoj jakéhokoliv složitějšího systému. Zároveň však poukazuje na křehkost, na které vztahy mezi jednotlivými aktéry systému stojí a padají. Kintera říká, že si nesmírně cení intimních chvil v ateliéru o víkendech, kdy je tam sám se sebou a kdy se může oddat jinému druhu soustředění.“

Výstavu najdete v prostorách Galerie Rudolfinum, do které se dostanete z boční strany této významné pražské kulturní památky. K Nervous Trees vás zavede schodiště do prvního patra, v přízemí si pak můžete „pohrát“ v místním Artparku. Oficiálně výstava končí koncem listopadu. Předpokládá se ovšem, že pro veliký úspěch bude prodloužena.

Domů
Sdílet
Diskuse