Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. listopadu 2017 14:00
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Vědci chytili prehistorického žraloka, který zažil ještě dinosaury před 80 miliony let. Připomíná spíše úhoře a žije ve velkých hloubkách

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Naše oceány skrývají fascinující zvířata.

Týmu portugalských vědců se podařilo chytit mimořádně vzácného živočicha, který na naší planetě žije již desítky milionů let. Žralok límcový, jak zní jeho název v češtině, se na Zemi poprvé objevil přibližně před 80 miliony let a sdílel ji proto i s dinosaury, avšak na rozdíl od nich přežil díky svému přirozenému prostředí až dodnes. Živočich připomíná spíše úhoře než žraloka a samotný úlovek je vzácný zejména proto, že vědcům i nic netušícím rybářům se ryba tak často do sítí nedostane, a když už se to podaří, většinou nepřežije cestu do laboratoře.


Portugalští vědci pracovali nedaleko pobřeží regionu Algarve na projektu, jehož cílem je minimalizovat nechtěné úlovky v komerčním rybaření a byli zaskočeni, když na palubu lodě vytáhli právě žraloka límcového. Místní organizace Institute for the Sea and Atmosphere už živočicha prohlédla a uvedla, že na délku dosahoval 1,5 metru a chycen byl v hloubce okolo 700 metrů, což je hloubka, kde je momentálně lidský výzkum příliš nákladný. Žralok se nejčastěji vyskytuje ve vodách kolem Austrálie, Nového Zélandu či Japonska, ale i v Atlantiku.



Domů
Sdílet
Diskuse