Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. listopadu 2017 12:52
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Chirurgové v Číně poprvé úspěšně transplantovali lidskou hlavu. Na mrtvém těle pospojovali míchu i nervy za 18 hodin

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Další krok v odvážném plánu profesora Canavera se vydařil.

Odvážné prohlášení italského profesora Sergia Canavera se už konečně blíží do finální fáze. Canavera už před dvěma lety vyšel na veřejnost se svým plánem transplantovat živou lidskou hlavu a postupem času svou aktivitu v této oblasti zvyšoval. V první polovině tohoto roku dokonce jeho tým transplantoval hlavu z jednoho potkana na druhého, čímž vytvořil dvouhlavá zvířata, která vydržela při životě následujících 36 hodin. Lékaře tehdy nezajímalo to, jak dlouho budou zvířata žít, ale zda je možné úspěšně pospojovat jejich jednotlivé součásti, a to se podařilo.
 
Povzbudilo je to k dalšímu experimentování a v daleké Číně se v posledních týdnech potají pracovalo na experimentu, který nás opět přiblížil k transplantaci živé lidské hlavy. Chirurg Xiaoping Ren úspěšně transplantoval lidskou hlavu z jednoho mrtvého těla na druhé mrtvé tělo, přičemž expertům se podařilo pospojovat míchu, nervy i jednotlivé cévy s bezhlavým tělem. Kontroverzní profesor Canavera vychválil čínský tým do nebes a prohlásil, že celá podrobná zpráva o operaci bude zveřejněna v následujících dnech, ba co víc, stejná operace na živém člověku je podle něj už za dveřmi.


Operace trvala 18 hodin a přinesla požadované výsledky, což Canavera povzbudilo do odvážnějšího prohlášení o tom, jak bude v budoucnu transplantace lidské hlavy pomáhat zachraňovat životy. Prvním pacientem, který má kontroverzní operaci podstoupit, měl být Rus Valery Spiridonov, jenže debutová transplantace se s největší pravděpodobností odehraje v Číně a Canavera už dokonce má několik dobrovolníků, kteří ji chtějí podstoupit bez ohledu na potenciální následky. Myšlenku transplantace lidské hlavy už množství odborníků kritizovalo, ale Canavera se vzdát nechystá a pokud má dostatek financí, prostoru a dobrovolníků na své experimentování, pak ho nikdo jen tak lehce nezastaví.


Domů
Sdílet
Diskuse