Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. listopadu 2017 20:40
Čas čtení 0:00
Radka T.

Češi vyrábějí tenisky z konopí, které chce celý svět. Na Kickstarteru vybrali za pár dní už skoro celou částku

MÓDA
Uložit Uložené

Zakladatel Tomáš Rohál se rozhodl pracovat s konopím a jeho značka je již nyní ve světě etické módy pojmem.

Stylové a relativně levné oblečení či boty potěší skoro každého. Horší je to už s případnými výčitkami svědomí. Masová výroba věcí převážně v asijských zemích má totiž negativní dopad nejen na samotné pracovníky v továrnách, ale i na životní prostředí.
 
Vážněji se nad tím možná zamyslíš až poté, co opravdu zhlédneš některý z tematických dokumentů či článků, ale jsou lidé, kteří na to myslí neustále. Už dávno se proto rozhodli nakupovat a vyrábět o nic méně stylové, ale za to ekologičtější i kvalitnější věci. Mezi ně lze zařadit i výrobky české lokální značky Bohempia. Ta pracuje se zapomenutým materiálem - konopnou látkou.

Asi není člověka, kterému by koupě něčeho nového neudělala radost. Ale už méně z nás se zamyslí nad tím, jak dlouho mu například nové boty vydrží. Není pak ničím zvláštním, když se boty už po měsíci začnou rozpadat. Něčemu takovému se snaží předejít poctiví výrobci oblečení i obuvi, kteří fungují i v našich končinách. Spojuje je to, že pracují s eco-friendly materiály a dávají si záležet na tom, jak a kým jsou produkty vyrobeny.
 
To, co bylo kdysi běžné, nahradily umělé materiály. Ty většinou nejsou až tak kvalitní a ani zcela vhodné pro pokožku. V Bohempii se však snaží vrátit na výsluní tkaniny z technického konopí. Konopný materiál popisují jako nejsilnější přírodní vlákno. Vyžaduje si o 50 procent méně vody a o 95 procent méně agrochemikálií než bavlna. Pěstování konopí navíc způsobuje menší poškození půdy. Samotný materiál z něj má antimikrobiální a antiseptické účinky.

Na to, že konopný materiál může mít slušný potenciál, přišel již o něco dříve Tomáš Rohál, zakladatel značky Bohempia. Ta své štěstí zkoušela na lokálním crowdfundingovém webu hithit.com a nyní se snaží prosadit na mezinárodní platformě Kickstarter.
 
Kampaň na webu Hithit se podařilo dokončit se 118procentní úspěchem. Zakladatelé značky se snažili získat peníze na výrobu konopných látek a dalších materiálů. Jako odměnu nabízeli konopné ponožky, ručník či kšiltovku. Nyní mají před sebou větší cíl - vysbírat peníze na Kickstarteru. Z vytoužených 15 tisíc dolarů se jim už podařilo vysbírat více než 13 tisíc. Zdá se proto, že slovní spojení veganské tenisky na lidi opravdu funguje. Znamená to, že taková obuv neobsahuje kůži ani žádné zvířecí suroviny, a proto se jí nemusí bát ani striktní vegani. Vyrobena je totiž ze zmíněného konopí a přírodního kaučuku.

Obuv se kromě toho charakterizuje i jako udržitelná a je určena pro ty, kteří chtějí minimalizovat dopad své záliby pro módu na životní prostředí. Tyto tenisky si pro etický přístup jejich výrobců oblíbili i Američané, hlavně osobnosti a odborníci ze světa etické módy, a Bohempia je i držitelem certifikátu PETA.

Domů
Sdílet
Diskuse