Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. listopadu 2017 12:18
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Vědci přišli s mozkovým implantátem, který výrazně zlepšuje paměť. Do hlavy vysílá elektrické impulsy

TECH
Uložit Uložené

Kalifornští vědci přišli s revolučním vynálezem.

Mozkovými implantáty se dnes zabývá mnoho velkých technologických ikon. Od amerického ministerstva obrany přes Elona Muska až po prestižní zahraniční technologické instituty, akademie a univerzity. Každá z těchto institucí však zkoumá jiné sféry a za jiným účelem. První úspěchy jen před několika hodinami ohlásila University of Southern California, tedy přesněji tým vědců vedený profesorem Songem.

Těm se podařilo vymyslet funkční mozkový implantát, ale nebude použit jako zákeřná a masová vražedná válečná zbraň. Vědci totiž odprezentovali doplněk, který zlepšuje paměť. Tým vědců nejprve na základě elektrod zjistil, co je to ideální paměť a jaké mozkové procesy se vlastně dějí, když se něco snažíme zapamatovat. Následně přišla na řadu optimalizace a snaha zjistit, jak takové procesy podpořit a zvýšit výkonnost mozku. Řešením jsou speciální implantáty, miniaturní elektrody, které elektrickými impulsy stimulují určité části mozku tak, aby byla jeho výkonnost v určité sféře mnohem výraznější.

Vědci přišli s mozkovým implantátem, který výrazně zlepšuje paměť. Do hlavy vysílá elektrické impulsy
Zdroj: ajeofj3

Vědci použili již vložené elektrody v pacientech s epilepsií, ale implantovat taková zařízení není problém i zdravé části populace. A výsledky hovoří jasně. Při stimulaci mozku se stala takzvaná pracovní paměť výkonnější až o 25 procent a krátkodobá paměť o 15 procent. Nic podobného se ještě nikdy nikomu nepodařilo, a i když se podobná paměť může například hodit tobě před testem, zařízení pravděpodobně poputují do medicínské sféry, kde by mohla měnit životy pacientům s Alzheimerovou chorobou.

Domů
Sdílet
Diskuse