Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. listopadu 2017 8:56
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Vůně svařáku, skořice a cukroví: pražské vánoční trhy patří k evropské špičce. Kam dál se vydat za nejkrásnější sváteční atmosférou?

ZAJÍMAVOSTI VÁNOCE
Uložit Uložené

Milovníkům tradičních vánočních stánků se svařeným vínem, lineckým cukrovím a tradičními výrobky přinášíme tipy na evropská místa, která by během adventu neměla uniknout jejich pozornosti.

Rok se s rokem sešel a pomalu, ale jistě, nastává onen kouzelný čas sváteční. Ulice měst se rozsvítí tisíci drobnými žárovkami, jehličí se nám bude sypat i z těch největších hlubin našich kapes a svařené víno se na nějakou dobu stane naším nejlepším kamarádem. Pokud patříte k milovníkům nadcházejícího adventního období a nezastaví vás ani obří davy lidí a vánoční tržiště praskající ve švech, můžete se nechat inspirovat našimi tipy pro sváteční výlet do některého z evropských měst. Koukli jsme se na srovnání vánočních trhů z webů CNN travelmomondo.comeuropeanbestdestinations.com nebo Telegraph a vybrali to nejlepší, co naši zahraniční sousedi nabízí. Kam to tedy bude letos?

 

Vůně svařáku, skořice a cukroví: pražské vánoční trhy patří k evropské špičce. Kam dál se vydat za nejkrásnější sváteční atmosférou?
Zdroj: pixabay.com

Záhřeb, Chorvatsko

Češi Chorvatsko zbožňují. To je známý fakt. Většina z nás už se minimálně jednou procházela po kamínkové pláži ve Splitu, okolo starověkého kolosea v Pule nebo v říši Vinnetoua mezi Plitvičkami. Co už jste možná netušili, vánoční trhy v srdci Záhřebu patří k nejoblíbenějším destinacím svátečních turistů. V posledních dvou letech to bylo právě toto místo, které na portálu Europen Best Destinations zvítězilo v kategorii „Nejlepší vánoční trh v Evropě“. Zaslouží si to? Pokud máte příležitost k uskutečnění delší cesty až do chorvatského hlavního města, vydejte se přesvědčit na vlastní kůži. Čeká na vás jedinečná atmosféra i místní speciality. Záhřebské vánoční trhy začínají 2. prosince a potrvají až do 7. ledna.

Štrasburk, Francie

Štrasburk je hlavním města francouzského regionu Grand Est. Hlavní tržiště najdete na náměstí de la Cathédral a jedná se o událost, kterou si určitě není radno nechat ujít. Tradiční štrasburský Christkindelsmärik rozhodně patří k tomu nejkouzelnějšímu, co vánoční Evropa nabízí. Ještě aby ne. Pořádá se od konce 16. století a patří tak k nejstarším vánočním trhům vůbec. V centru města se tedy můžete těšit až na 11 tématických vesniček, přes 300 dřevěných chatek a nekonečnou přehlídku tradičních řemesel, neskutečných dobrot a různých dekorací – od 25. listopadu do 31. prosince.

Vídeň, Rakousko

K vídeňským adventním trhům asi není třeba mnoho slov. Jestliže štrasburské tržiště ze 16. století patří k velmi tradičním, tak to Vídeňské působí jako jejich dávný prapředek. Poprvé se totiž uskutečnili už v roce 1298! Nenechte si tak ani letos ujít cestu na Rathausplatz, kde můžete strávit romantické vánoční odpoledne se svou drahou polovičkou. Obrňte se ovšem trpělivostí. Stejně jako všude jinde ve světě, i tady bude pěkně těsno. Ve Vídni už si místní na vánoční punč chodí od 13. listopadu. Skončí však o něco dříve, než jinde, a to 23. prosince.

Budapešť, Maďarsko

Daleko nemusíme cestovat ani za vánoční Budapeští. Objevte jejího vánočního ducha na náměstí Vörösmarty, nebo vlastně po celém historickém centru. Rozkošnou zajímavostí je třeba Café Gerbeaud, jejíž exteriér se během svátků promění v obří adventní kalendář. Nechybí ani ledová kluziště, kde si můžete dosyta užít ostří vašich zimních bruslí i fajn stráveného času s nejbližšími. Od 24. listopadu do 1. ledna.

Sibiu, Rumunsko

Město Sibiu, ležící v Sedmihradsku, patří k historickým skvostům celého Rumunska. Bylo založeno v roce 1190 a na mapě ho najdeme téměř přesně ve středu země. V historickém centru města, na Piața Mare, zažijete jedinečnou vánoční atmosféru v obklopení transylvánské vysočiny. Ochutnejte  tady klasické vánoční dobroty jako je sladký chléb cozonac nebo rumunské perníčky v době pořádání trhů od 17. listopadu do 3. ledna.

Brusel, Belgie

O bruselské Zemi zázraků už jste jistě taky slyšeli své. I tady se budete velmi rádi a ochotně ztrácet v rozzářených uličkách v centru města. Kluziště, svařák, punč, cukroví, perníčky, klobásy, sušené ovoce, řemesla a jiskry v očích všech zamilovaných. A protože jsme v Belgii, nutností je rozhodně ochutnat v některém ze stánků místní horkou čokoládu. Lepší jen tak nenajdete. Vánoční trhy v Bruselu začínají 24. listopadu a končí 31. prosince. Zastihnete je tedy i při oslavách posledního dne v roce.

Riga, Lotyšsko

Pokud vás během adventu láká návštěva Pobaltí, začněte v hlavním městě Lotyšska. Místní hlavní tržiště v centru historické části Rigy vypadá jako z pohádky. Zasněžené drobné náměstí a vůně jehličí vám vánoční náladičku rozhodně přivodí. A na rozdíl od těch nejznámějších adventních trhů, které jsou doslova nacpané turisty, v Rize je to o něco klidnější. Můžete si tak místní atmosféru vychutnat bez velikých tlačenic a dlouhých front. Rodině a přátelům pak nezapomeňte dovézt tradiční vánoční med! Zdejší trhy započnou 2. prosince a skončí 7. ledna.

Stockholm, Švédsko

Poněkud speciální záležitost nabízí také švédské hlavní město. Pro vyznavače toho nejtradičnějšího způsobu oslav svátků vánočních v této skandinávské zemi je nutností navštívit místní Skanzen na ostrově Djurgarden v samotném centru města. Každý víkend v prosinci zde probíhají ukázky výroby cukroví, vánočních výrobků i tradice, které ke švédským Vánocům neodmyslitelně patří. Navíc je součástí Skanzenu také malá zoo. Ve které nechybí sobi. Může ta vánoční idylka být ještě dokonalejší?

Krakov, Polsko

Toužíte po zasněženém vánočním stromku a oblíbeném křupání bílého poprašku po nohama? Krakov se zdá být ideální volbou, protože v prosinci svou dávku sněhu pravidelně dostane. Mimo to si zde ale můžete vychutnat pohodlné nakupování. Dárečky pro své blízké se tady dají sehnat za poměrně přívětivou cenu. Stačí jen hledat. Od 24. listopadu.

Praha, Česko

Nakonec jsme si nechali naši krásnou Prahu. Ta se pravidelně umisťuje na předních příčkách světových žebříčků nejkrásnějších a nejpopulárnějších svátečních trhů. Ať už mluvíme o Pražském hradě, Staroměstském náměstí, Náměstí Míru nebo jiných lokalitách pražských ulic a náměstí, každé z nich má svou vlastní duši, energii i atmosféru a je jen na vás, které místo se stane vaším favoritem. Některé trhy, jako třeba právě ty na Náměstí Míru, už začaly lákat první návštěvníky. Většina stánků bude medoviny a rumové kuličky prodávat až do 6. ledna

Doporučeno
KVÍZ: Lití olova, pouštění lodiček či rozkrajování jablka. Jak dobře se vyznáš ve vánočních zvycích? KVÍZ: Lití olova, pouštění lodiček či rozkrajování jablka. Jak dobře se vyznáš ve vánočních zvycích? 24. prosince 2023 6:00

Prague Christmas Market schedule for 2017-2018 Christmas Market at the Wenceslas Square 2. 12. 2017 – 6. 1. 2018 Christmas Markets at the Old Town Square 2. 12. 2017 – 6. 1. 2018 Christmas Market at Republiky Square 2. 12. 2017 – 30. 12. 2017 Czech Christmas Market at Peace Square (Náměstí Míru) 20. 11. 2017 – 24. 12. 2017 Czech Christmas Market at Tyl's Square 23. 11. 2017 – 24. 12. 2017 (10.00 - 19.00) Christmas market at the Jiřího z Poděbrad Square (Jiřák) 24. 11. 2017 – 24. 12. 2017 (10.00 - 21.00) Christmas Market at Anděl 25. 11. 2017 – 23. 12. 2017 (10.00 - 19.00) Christmas Market at Prague Castle 26. 11. 2017 – 6. 1. 2018 Christmas Lemarket 9. 12. 2017 – 10. 12. 2017 . . . . . . #hotelunion #hotel_union #unionhotelprague #unionprague #union_prague #hotelunionprague #union_prague #unionhotel #prague #hotel #hotelsprague #christmastree #christmas #christmastime #christmasgifts #christmasmarket #christmasday #christmas2017 #christmaslights #christmaspresent #christmasinprague #praguecastle #pragueworld #praguechristmasmarket #wenceslassquare #staromestska

Příspěvek sdílený Hotel Union Prague (@hotel_union_prague),

Tím samozřejmě výčet míst, kam stojí za to se vydat, nekončí. Měst, která nabízí vzplanutí vaší vánoční dušičky, je celá další řada. Za všechny můžeme zmínit třeba oblíbené Drážďany, Berlín, Neapol, Manchester, Moskvu, Madrid, Barcelonu a další a další. Do Vánoc je oděná zkrátka celá Evropa i další části světa a je jen na vás, kterou atmosféru budete chtít letos ochutnávat.

Domů
Sdílet
Diskuse