Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. listopadu 2017 12:00
Čas čtení 0:00
Radka T.

Italové jsou na svoji pizzu tak hrdí, že sbírají podpisy, aby se dostala na seznam UNESCO. Chtějí ji ochránit před fastfoodovými giganty

GASTRO
Uložit Uložené

Italům překáží více věcí, které jejich slavnou pizzu przní.

Ačkoliv dobrou pizzu dokáží udělat už téměř kdekoliv, Italové přísahají, že jejich pizza je jednoznačně ta nejlepší. A teď to chtějí mít i černé na bílém. Sesbírali totiž podpisy pod petici, aby bylo možné zapsat pizzu na seznam UNESCO.

Italům se už podařilo sehnat dva miliony podpisů. Záleží jim na tom, aby se na seznam chráněných tradic dostala proslulá neapolská pizza. Nejde jen o to, aby se jejich pizza stala součástí Světového dědictví, Italové si ji totiž chtějí především chránit.

Italové jsou na svoji pizzu tak hrdí, že sbírají podpisy, aby se dostala na seznam UNESCO. Chtějí ji ochránit před fastfoodovými giganty
Zdroj: Max Pixel

Je pro ně nedůstojné, pokud je například součástí pizzy ananas, dresink, kukuřice, krevety či jiné ohavnosti, píše deník Telegraph. Podle nich by se měly používat pouze italské suroviny. Součástí ideální pizzy by mělo být hlavně kvalitní droždí, čerstvá rajčata, mozzarella či bazalka.

A přestože je neapolská pizza již od roku 2010 uznána jako zaručená tradiční specialita, cílem je zajistit její mezinárodní uznání. Pizza by měla být podle Italů chráněna před potravinovým pirátstvím. Vadí jim i to, že tuto součást národní kultury ohrožují zahraniční plagiáty, směrnice Evropské unie či fastfoodoví giganty.

Domů
Sdílet
Diskuse