Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. listopadu 2017 13:44
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Průkopník čtyřdveřových kupé přichází v nejnovějším podání. Šarmantní CLS zaujme designem i technikou

TECH
Uložit Uložené

Třetí generace přináší nový designový směr značky Mercedes-Benz.

Teprve před pár dny jsme vás informovali o tom, jak Mercedes-Benz začal odhalovat novou třídu A a v uplynulých hodinách poznáváme další novinku. U příležitosti autosalonu v Los Angeles totiž dochází ke světové premiéře 3. generace sportovně elegantního čtyřdveřového kupé CLS, kterým stuttgartská automobilka v roce 2004 založila úplně nový segment. CLS s pořadovým číslem tři zaujme zejména předními partiemi, kde dominují Multi-Beam LED světlomety s dosud nevídaným tvarem. Úzká světla dotvářejí dravější look, přičemž svým protáhlým tvarem, který výrazně zasahuje do stran, opticky zeštíhlují karoserii. Jak zaznělo na samotném představení, jde o nové designové směřování značky - spojovat čistý design s minimem linií a hran.

Průkopník čtyřdveřových kupé přichází v nejnovějším podání. Šarmantní CLS zaujme designem i technikou
Zdroj: media.daimler.com

Boční pohled nadále přináší elegantně tvarovanou linii, zadní část naopak vypadá nově o něco neutrálněji až více fádně. Pochopitelně, kromě nových odstínů laku či estetických návrhů disků v nabídce nebude chybět sportovní paket AMG Line, který zejména vpředu zaručí agresivní detaily a prvky připomínající například ostré AMG GT R.

Interiér nedoprovází na jednu stranu nic nového, na druhou stranu nelze palubní desce absolutně nic vyčítat, právě naopak. CLS si totiž palubovku převzalo z třídy E, takže nic převratného čekat nelze. Mezigeneračně si však stylové kupé výrazně polepšilo, přibyla dvojice 12,3" obrazovek s technologií lepeného skla, podstatně modernější design, kvalitně zpracované detaily výdechů, které budou v případě novinky standardně v turbínovém hávu. Zajímavostí přitom je, že novinkou bude jejich vnitřní podsvícení. Narozdíl od třídy E evidujeme nakonec ještě nový volant, který spojuje prvky třídy E a S v elegantním hávu.

 

Průkopník čtyřdveřových kupé přichází v nejnovějším podání. Šarmantní CLS zaujme designem i technikou
Zdroj: media.daimler.com

Po stránce techniky se dozvídáme o vskutku velkých změnách, pod což se podepisuje zejména příchod nových řadových šestiválců. Verze CLS 450 4Matic totiž přichází s novým 3litrovým benzínovým šestiválcem s řadovým uspořádáním, který bude již v základu spárován s 48voltovou elektrickou sítí. Výsledný výkon hovoří o hodnotách 270 kW / 367 koní, přičemž dalších 22 koní poslouží jako krátkodobý EQ Boost. Úvodní nabídku nakonec doplňuje zcela nový 2,9litrový naftový šestiválec ve dvou verzích - CLS 350 d 4Matic s výkonem 210 kW / 286 koní a 600 N.m, a nakonec CLS 400 d 4Matic s výkonem 250 kW / 340 koní a 700 N.m. O zpřevodování se stará výhradně 9stupňová automatická převodovka. Odstupem času přijde do nabídky i čtyřválec, naopak osmiválec zatím potvrzen nebyl.
Domů
Sdílet
Diskuse