Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. prosince 2017 22:32
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

70 % lidí tvrdí, že slyší tento GIF, i když v něm žádný zvuk není. Co se skrývá za zvláštním efektem?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Neobvyklý fenomén způsobuje, že člověk GIF opravdu slyší.

Pokud je řeč o GIF obrázcích, obvykle se nikdo ani nezamýšlí nad tím, že by při jejich sledování mohl vnímat jakýkoli zvuk, protože v drtivé většině případů jde jen o vtipný pohyblivý obrázek. Na druhé straně, naše smysly jsou velmi křehké, a pokud GIF obrázek sestrojíš správně, pak můžeš diváka snadno zmanipulovat. Náš mozek se rád nechá ovlivnit jakýmkoli slabším či silnějším vnějším impulsem, a tak je dost pravděpodobné, že při sledování následujícího GIF obrázku uslyšíš i zvuk z něho vycházející, a to přesto, že v obrázku samozřejmě žádný zvuk není.

Lisa Debruine, která pracuje na University of Glasgow, zjistila, že více než 70 procent lidí u GIF obrázku velkých elektrických sloupů slyšelo dunivý zvuk, a i když to nezní zrovna běžně, stojí za tím zajímavý fenomén s názvem McGurkův efekt. Naše smysly totiž vnímají svět komplexně, a tak i obyčejná vizuální stimulace, jako v tomto případě dopadající elektrický sloup na zem, načež se celá zem zatřese, dokáže v mozku vytvořit dostatečnou asociaci na to, abychom v hlavě slyšeli zvuk dupání.

Na druhé straně, existuje i menšina, která zvuk při tomto GIF obrázku neslyší, ale pokud se v ní náhodou nacházíš, pak si z toho nemusíš dělat těžkou hlavu. Klidně si zkus vyhledat podobné obrázky „obsahující“ zvuk, protože často je důležitá konkrétní vizuální stimulace, aby se ti v hlavě vytvořil zvuk. Pokud tě McGurkův efekt zajímá, určitě nepomíjej ani přiložené video, ve kterém je detailně vysvětlen.


Domů
Sdílet
Diskuse