Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. prosince 2017 12:54
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Češi za alkohol utratí dvakrát více než průměrný Evropan. Částka u nás roste nejrychleji z celé EU

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené

3,5 procenta. Právě tolik ze svých příjmů Češi utrácí za alkohol a řadí se tak ke špičce v rámci celé Evropské unie.

Existuje-li oblast, v níž mají Češi ve světě jen pramálo konkurence, pak je to bezpochyby konzumace alkoholu. To nově potvrzují i data statistického úřadu Eurostat, který zjistil, že obyvatelé České republiky loni právě za alkohol utratili až 3,5 procenta ze svých příjmů. To je pro srovnání více než dvojnásobek unijního průměru a před námi se v tomto směru umístili už jen obyvatelé pobaltských zemí, kteří na alkohol dají ještě o něco větší část výplaty. Pokud však jde o to, jakou rychlostí útraty za alkohol rostou, může se Česko podle Eurostatu „pyšnit“ zlatým prvenstvím.

Jakub Špika z Agentury Nielsen pro server iRozhlas uvedl, že za tvrdý alkohol Češi utratí 11 miliard korun ročně. „Když to rozpočítáme na obyvatele, činí roční útrata za lihoviny více než tisíc korun na hlavu,“ řekl s tím, že po započítání piva, kterého se u nás vypije za dalších 16 miliard ročně, se už pohybujeme v opravdu závratných částkách.

Data Českého statistického úřadu za loňský rok uvádí, že běžný Čech během roku vypije kolem 7 litrů lihovin, 19,5 litru vína a 147 litrů piva. Ministerstvo zdravotnictví ČR navíc zjistilo, že trvale abstinují jen necelá 4 procenta dospělých, oproti tomu denně nebo obden alkohol pije 13,8 procent dospělých Čechů. A jak jste na tom s konzumací alkoholu vy? Dejte nám vědět níže v komentářích.


Domů
Sdílet
Diskuse