Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. prosince 2017 10:55
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Český student vyvíjí úpravu programu, která by mohla dvakrát prodloužit životnost baterie telefonů. Získal za to prestižní cenu

TECH ČESKO SMARTPHONE
Uložit Uložené

Dvakrát tak dlouhá životnost baterie, to by se líbilo asi všem.

Notifikace, pípající zprávy, videa, fotografie, nonstop zářící displeje. Všechno tohle má vliv na životnost baterií. Tam, kde se technologie hýbou dopředu neuvěřitelným tempem, trh s akumulátory tak trochu zaspal. I proto musíme nabíjet každý den – a právě to by se mohlo změnit i díky vynálezu mladého Čecha.

Čtyřiadvacetiletý student fakulty informačních technologií Vysokého učení technického v Brně, Jiří Matyáš, spolu se svým týmem výzkumníků, získal první místo v prestižní soutěži IT SPY. Z 1800 diplomových prací z celé republiky vyhrál právě jeho revoluční vynález, který by se do deseti let mohl dotknout všech lidí po celém světě.

Projekt s názvem „Využití přibližné ekvivalence při návrhu přibližných obvodů“ zkoumá možnosti snížení spotřeby energie tím, že by se matematickou změnou obvodu ušetřil nápor na baterii telefonu až o 90 procent. Podle jeho výzkumu totiž telefony zobrazují několik milionů různých barev, které pixely propočítávají až zbytečně přesně. Lidské oko totiž stejně nedokáže pigmentace spolehlivě rozlišit. A kvůli právě tomuto jevu se nám baterie tak rychle vybíjí.

Matyáš proto vyvíjí programovou „chybu“ v obvodu, která by měla omezeného barevného spektra dosáhnout, čímž by se úspory energie spolehlivě dosáhlo. Podle něj není hon za lepší technologií samotných akumulátorů zatím úplně efektivní, výrobci by si měli vypomáhat také jednotlivými součástkami přístroje.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Naše závěry jsme prezentovali například v Kalifornii, na práci budu pokračovat v doktorském studiu. Smysl by dávalo, si výzkum patentovat. Výrobu mnou navržených obvodů by pak mohly zajišťovat technologické společnosti,“ přiznal Matyáš pro Českou televizi. Cílem jeho týmu je teď vývoj aplikace, kterou by si každý mohl stáhnout a začít testovat.

Celou diplomovou práci si můžeš přečíst zde.

Domů
Sdílet
Diskuse