Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. prosince 2017 10:07
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Podívej se na mrazivé fotky z opuštěného Černobylu. Místo katastrofy je nepříjemné i dnes

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Julie byla na místě největší evropské katastrofy úplně sama.

Černobylská nukleární katastrofa je velmi nepříjemným, mrazivým a zejména citlivým momentem, na který můžeme vzpomínat. Samotná katastrofa se přitom udála už velmi dávno, přesněji 26. dubna 1986, nedaleko ukrajinského města Pripjať. Masivní výbuch však zničil místo až dodnes a experti předpokládají, že oblast nebude bezpečná po dobu přibližně příštích dvaceti tisíc let. Na podrobné zkoumání a kompletní vyřešení nezdárné situace s radiací si tak ještě počkáme pořádně dlouhou dobu.

Samozřejmě, ty nejcitlivější části jsou schované pod vrstvami pevných a proti radiaci specializovaných sarkofágů, a tak Černobyl láká mnoho dobrodruhů. Ukrajinská vláda otevřela okolí elektrárny už v roce 2011, a tak se areálem často prochází několik desítek turistů. Mezi nimi se nedávno nacházela i Julie McDowall, která se však do areálu dostala úplně sama, díky čemuž máš jedinečnou možnost vychutnat si místo obrovské jaderné katastrofy bez návalu lidí. 

Domů
Sdílet
Diskuse