Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. prosince 2017 16:41
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Spoluzakladatel webu Bitcoin.com se už zbavil všech svých Bitcoinů. Varuje, že kryptoměna nemá budoucnost

TECH
Uložit Uložené

Emil Oldenburg už naskočil na novou vlnu.

Stál u zrodu jedné z největších webových stránek zabývajících se kryptoměnou Bitcoin, ale momentálně samotnou měnu kritizuje tak hlasitě, jak to jen jde, protože lidé si podle něj neuvědomují všechny negativní součásti. Emil Oldenburg zakládal stránku Bitcoin.com v roce 2015 společně s investorem Rogerem Verem a společnými silami z ní vybudovali silného hráče na trhu, který získal miliony nových návštěvníků zejména v posledních měsících, protože hodnota Bitcoinu vystřelila do výšin a s ní i zájem širší veřejnosti. Na stránce bys našel zajímavé služby jako bitcoin kasino či bitcoin mining pool, kde probíhá získávání nových mincí této nejrozšířenější kryptoměny. Už zanedlouho však na stránce zřejmě proběhne radikální změna, protože Oldenburg se v novém rozhovoru se švédskou stránkou Breakit rozhovořil o tom, jak obyčejný Bitcoin nemá žádnou budoucnost.

Oldenburg si myslí, že investice do Bitcoinu je v současnosti nejrizikovější investice, jakou může člověk vůbec udělat. On sám dokonce v poslední době všechny prodal a získané peníze vrazil do příbuzné kryptoměny nazvané Bitcoin Cash, která se od původního Bitcoinu oddělila ještě minulé léto a nedávno se stala druhou největší kryptoměnou na světě. Bitcoin podle něj trpí několika problémy, které z něj dělají platidlo bez výraznější budoucnosti a lidé ho vesele nakupují právě proto, že jim stačí zadat pouze příkaz k nákupu a ještě Bitcoin neprodávali nebo s ním jinak neoperovali. Největší kryptoměnu trápí problémy jako vysoké poplatky za jednotlivé transakce šplhající k až 26 dolarům a extrémně dlouhé čekací lhůty při zpracování transakcí, které dosahují někdy i více než 4 hodin. 


Oldenburg proto tvrdí, že je Bitcoin neefektivní a nemá žádnou budoucnost, přičemž mnohem lépe je na tom Bitcoin Cash, při kterém stojí transakce pouze 0,012 dolaru a uživatelé se ani nesetkávají s žádnými dlouhými čekacími dobami. Jediným problémem je větší velikost jednoho blocku ve výši 8 MB, zatímco u Bitcoinu je tato velikost pouze 1 MB, což koneckonců způsobuje i zmíněné komplikace. Odborník na Bitcoin zkritizoval i současné vedení celé kryptoměny a nazval je radikály, kteří ji stále považují pouze za experiment, ale on sám na kryptoměnu určitě nezapomene, protože poslední tři roky dostával výplatu výlučně v Bitcoinech a bude v tom pravděpodobně i pokračovat. I díky tomu se několik zaměstnanců portálu Bitcoin.com stalo mimořádně bohatými, protože náhlý nárůst ceny zvedl hodnotu jejich majetku hned několikanásobně.

Domů
Sdílet
Diskuse