Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. prosince 2017 16:43
Čas čtení 0:00
Radka T.

V Česku máme alternativní modelingovou agenturu. Všímá si nevšední krásy lidí, kterým vrací sebevědomí

MÓDA
Uložit Uložené

Agentura klade důraz na osobnost a bourá zažité stereotypy.

Možná nemají symetrickou tvář, dokonalé zuby ani názory jako většina. Ale právě to je činí absolutně výjimečnými. A přestože se netradičně hezcí lidé dostávají i do klasického modelingu, stále tam platí jakési standardy krásy. Tak to však nefunguje v alternativní modelingové agentuře s názvem New Aliens. Ta pracuje s nevšední krásou a zvyšuje sebevědomí předtím nejistým lidem.

Za agenturou stojí Jakub Ra, Monina a Sue – tři lidé, kteří se nejen zajímají o módu, ale dávají i prostor otevřenosti. „Agenturu jsme založili proto, aby vznikla otevřená platforma a komunita lidí, kteří se nebudou bát se svými názory vyjít na veřejnost a mít chuť něco změnit ve společnosti,“ vysvětlil Jakub.

Podle Českého rozhlasu se agentura snaží zamíchat kartami módní scény v Česku. Díky tomu, jaké lidi k sobě přijímá, zvyšuje sebevědomí i stydlivým teenagerům. Agentura funguje v Praze a pracuje s takzvanými nonmodely. „Modeling ani není podstatný, podstatná je osobnost, naopak, profesi dáváme pryč. Aby zůstalo jen jádro entity toho člověka,“ cituje Rozhlas Sue.

I Jakub se vyjádřil, že svou identitu, módu či přístup k životu on sám vnímal už odmalička alternativně. Chtěl by proto i s partou v rámci New Aliens bourat stereotypní vnímání lidí. Rovněž doufá, že se netypičtí modelové dostanou mezi ty standardní a že se podaří rozšířit myšlenku projektu. Podle Jakuba je móda tím nejsilnějším médiem, ve kterém se lze vyjádřit. Připomíná, že není žádnou nutností a zdaleka to není jen o tom, abychom si měli co na sebe obléci. Móda tak není jen o oblečení a trendech, ale i o názoru či individualismu. 

Nonmodel Phil si myslí, že něco jako New Aliens v našich končinách dosud chybělo. „Potřebovali jsme, aby přišel někdo, kdo dá dohromady lidi, kteří jako kdyby nespadali pod stereotypy krásy nebo běžného modelingu,“ konstatoval 22letý mladík. Ani pro něj není móda jen o oblečení, ale o vyjádření názoru.

Nonmodelové nejsou genderově vyhranění a vyznačují se otevřenou myslí. „Gender je zvláštní téma, neboť všichni jsou tím posedlí a mám pocit, že lidé prostě nedokážou dostatečně otevřít mysl, aby vnímali věci, které neznají nebo nespadají pod stereotypy,“ řekl Phil.

Mezi nonmodely jsou zajímavé persony. I takové, které si procházely nepochopením či dokonce šikanou. Například Martin. Už na základní škole něj pokřikovali, že je gay, dokonce ho hodili do odpadkového koše. Je proto rád, že se dostal k New Aliens. „Je zde velká komunita otevřených lidí, a pokud nebudu narušovat jejich hranice, můžu si dělat, co chci, což je osvobozující a příjemný pocit,“ řekl pro Rozhlas.

Mezi nonomodely se ocitla i Alex Wortex, která svou zkušenost popsala i ve svém blogu. „Přes kamaráda jsem objevila agenturu, kam jsem jen tak, bez nějakých větších očekávání, poslala fotku. Je to agentura, kde neřeší žádné blbosti ohledně výšky, váhy ani věku, ale spíše hledají zajímavé typy lidí s osobností. No a už to šlo celé rychle, vybrali si mě a přes ně si mě zas vybrali organizátoři Fashion Live,“ popsala.

Nonmodelové se již předvedli na molu v Česku i na Slovensku a jsou příslibem toho, že pomalu, ale jistě se může změnit stereotypní vnímání i v našich končinách. Krása má totiž vícero podob a vyjadřování názoru v rámci módy je důkazem, že tato oblast vůbec nemusí být povrchní.

Domů
Sdílet
Diskuse