Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. prosince 2017 16:27
Čas čtení 0:00
Radka T.

V Chorvatsku čelí ekologické katastrofě. Pobřeží se proměnilo na smetiště, kde uvízly lodě

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Situace v Chorvatsku je vážná. Na pobřeží navál odpad silný vítr.

Všichni víme, že naše moře a oceány jsou plné odpadků, stopy plastů se dokonce nacházejí i v tělech živočichů žijících mimořádně hluboko pod mořskou hladinou. Rozsáhlost tohoto problému nyní vidí, ale také pociťují na vlastní kůži lidé v chorvatském Dubrovníku. Tam se moře změnilo na jedno velké smetiště.

Dubrovník je nepochybně krásné město, ale nyní jej kazí moře odpadků. Jak informuje Česká televize, nánosy odpadu zaplavily pobřeží, v důsledku čehož tam uvízly i lodě. Kvůli odpadu se prostě nemohou dostat dál. Mezi ním se však nenachází jen smetí od lidí, ale například větve. Odpad přitom připlul i z Albánie, důkazem mají být nápisy v albánštině.

Pro místní, zmíněné lodě i kompetentní je to obrovská katastrofa, s nepořádkem a znečištěním bojují už týden. Místní média informují o tom, že Jadran čelí ekologické katastrofě. Kromě bezohledného chování lidí k životnímu prostředí za ní stojí i silný vítr jugo, který odpad navál k pobřeží.

Mezi odpadem nechybí plastové láhve či elektronika. Portál Slobodna Dalmacija upozorňuje na to, že většina tohoto odpadu se skládá právě z plastů, přičemž mikroplasty zůstávají v moři stovky let.

Domů
Sdílet
Diskuse