Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. prosince 2017 12:19
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Apple přiznal, že schválně zpomaluje starší iPhony. Prý tak prodlužuje jejich životnost a hodlá v tom pokračovat

TECH IPHONE
Uložit Uložené

Kalifornská společnost čelí vážné kritice.

Nedávno zveřejnil portál Geekbench svou analýzu výkonu starších iPhonů, v níž zjistil, že Apple pravděpodobně schválně zpomaluje minulé modely. Kalifornská společnost neměla po obviněních jinou možnost, než se k celé situaci vyjádřit.

Apple proto ve svém prohlášení přiznal, že starší modely skutečně schválně zpomaluje, ale cílem není přinutit uživatele, aby přešli na novější model. Společnost se podle jejích vlastních slov snaží pouze prodlužovat životnost svých starších modelů v dobách, kdy jejich baterie ztrácí svou maximální kapacitu a stává se méně efektivní. V minulosti se stávalo, že starší iPhone s méně efektivní baterií nezvládl nejvyšší výkon svého procesoru a mobil se jednoduše ve vteřině vypnul, čemuž se svými aktualizacemi snaží Apple předcházet. Cílem společnosti je podle prohlášení poskytovat všem zákazníkům co nejlepší uživatelskou zkušenost, k čemuž nepochybně patří i prodlužování životnosti zařízení a udržování co nejvyššího výkonu.

Apple přiznal, že loni vydalo speciální aktualizace ovlivňující výkon zařízení pro iPhone 6, iPhone 6s a iPhone SE, přičemž aktualizaci dostal už i iPhone 7 u verze operačního systému iOS 11.2 a kalifornská společnost plánuje omezovat výkon procesoru u starších baterií i v budoucnosti. Problémem však není samotná aktualizace, ale způsob, jak se k celé situaci Apple postavilo už od začátku.

Doporučeno
Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý 11. prosince 2023 12:00

Namísto kompletní transparentnosti vydávalo aktualizace omezující výkon procesoru potají, aniž by v mnoha případech uživatele informovalo, což už na internetu způsobilo velkou vlnu hněvu. Uživatelé již začínají zkoumat stav svých zařízení a po výměně baterií zjišťují, že jim telefon funguje opět rychleji. To dokazuje i tweet od jednoho uživatele, jehož procesor byl se starší baterií omezen na frekvenci 600 MHz, zatímco po výměně baterie se frekvence vrátila na továrních 1400 MHz. Kritici proto Apple obviňují, že méně znalé uživatele tímto způsobem nepřímo nutí, aby své zařízení vyměnili za nové, ale Apple to samozřejmě odmítá.


Domů
Sdílet
Diskuse