Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. prosince 2017 15:49
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Pouhých 1000 lidí vlastní 40 procent všech Bitcoinů na světě. Nazývají je velrybami a dokáží radikálně ovlivnit trh

TECH
Uložit Uložené

Trh s kryptoměnami je v rukou malých skupin lidí.

Kryptoměna Bitcoin zažila v posledních týdnech obrovský nárůst popularity a pomalu se přesouvá z okraje internetu přímo do jeho středu, protože se o Bitcoin zajímají už i lidé, kteří ještě včera o kryptoměně nevěděli absolutně nic. Obchodování s digitálními měnami je však stále velmi komplikované a zejména zrádné, protože samotný trh je regulován do malé míry a čím menší investor do hry vstupuje, tím se dostává do větší nevýhody.

Rozsáhlý článek od Bloombergu poukazuje na to, že množství vlastníků Bitcoinu vstoupilo do hry ještě v dobách, kdy o této virtuální měně věděl jen velmi malý okruh lidí a cena byla samozřejmě nízká natolik, že první investoři mohli mincí nashromáždit klidně i stovky tisíc. Většina z nich věřila a dodnes věří v rozsáhlý úspěch kryptoměn, což v praxi znamená, že své mince neprodávají a budou je držet tak dlouho, dokud se Bitcoin ve světě nestane stabilní alternativou vůči klasickým měnám.

Na jedné straně to vyznívá pozitivně, protože spousta úvodních investorů neztratila víru v dlouhodobý úspěch Bitcoinu, ale na druhé straně se musíme zamyslet i nad tím, co přítomnost hromady velkých investorů znamená. V první řadě jde o skupinu lidí, ze kterých se velké množství osobně zná a své investice do Bitcoinu probírali na kávě či přes telefon, a tak si dokáží užitečné informace vyměňovat i dnes.

Bloomberg odhaduje, že Bitcoin má momentálně přibližně 1000 lidí, které nazývají velrybami. Ti vlastní přibližně 40 procent celého trhu, což znamená, že pokud by se v jedné chvíli více z nich spojilo, mohli by efektivně zmanipulovat trhy a přinutit hodnotu vystřelit do výšin, aby následně své stovky tisíc mincí prodali. Ve světě sice existují zákony předcházející manipulování trhů, ale trh s kryptoměnami je natolik křehký, že na první pohled nevinná výměna informací mezi největšími investory by mohla znamenat katastrofu, pokud by po ní následovaly i radikální kroky.


Rozdílné to není ani u měn jako Ethereum či trpaslících jako Gnosis či Qtum. Prvních 100 šifrovaných adres na trhu s Bitcoiny vlastní až 17 procent všech mincí, přičemž na trhu s Etherem vlastní prvních 100 adres až 40 procent mincí a při miniaturních měnách jako zmíněný Gnosis dosahuje vlastnictví prvních 100 adres až 90 procent. Odborníci se shodují, že v blízké budoucnosti se zřejmě nemáme čeho bát, protože velryby Bitcoinu vlastní tolik mincí této virtuální měny, že by si nedovolili ji jakkoli poškodit či dokonce zničit, ale pravdou zůstává, že pokud do hry vstupují menší a menší investoři, nemají oproti největším rybám žádnou šanci.

Domů
Sdílet
Diskuse