Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. prosince 2017 10:02
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Češi ročně vypijí 13 litrů čistého alkoholu. Ve světě se řadíme mezi špičku

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL SLOVENSKO
Uložit Uložené

Na Rusy však pořád nemáme.

Téměř každý z nás v posledních dnech absolvoval okružní trasy po všech možných známých, kde jsme se pohostili úžasným jídlem, sladkostmi, zákusky a pravděpodobně i několika přípitky. Na tom samozřejmě není nic špatného, a jelikož je čas strávený s rodinou nenahraditelný, určitě se vyplatí zažít několik nezapomenutelných zážitků.

Někdy máme pocit, že popíjení alkoholu by v Česku mohlo být i národním sportem, protože má fanoušků minimálně srovnatelně s hokejem. Pokud se však podíváme na unikátní interaktivní mapu od Louise Alexandra Dorého vycházející z dat Světové zdravotnické organizace (WHO), nejsme na tom vůbec až tak špatně.

Uvedená mapka ukazuje průměrnou roční spotřebu vypočítanou v období mezi lety 2010 a 2014. Držíc v mysli fakt, že se od té doby česká nátura moc nezměnila, můžeme bezpečně říci, že za rok zkonzumuje průměrný Čech 13 litrů čistého alkoholu. Slováci jsou na tom podobně.

I přesto, že jde o opravdu solidní výkon, v Evropě nám ani zdaleka nepatří prvenství, kterým se chlubí Bělorusové s číslem 17,5 litru. Světový průměr se přitom pohybuje na čísle 6,22 litru čistého alkoholu. Mezi nejstřízlivější země patří samozřejmě ty vyznávající islám.

Domů
Sdílet
Diskuse