Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. prosince 2017 17:20
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Bývalý útočník velkoklubů jako Chelsea nebo AC Milán a vítěz Zlatého míče byl zvolen prezidentem Libérie

SPORT
Uložit Uložené

Z fotbalisty prezidentem. George Weah uspěl v liberijských volbách a stal se hlavou země.

Bývalý profesionální fotbalista George Weah, který svého času navlékal dres světových týmů jako AC Milán, PSG či Chelsea, zvítězil ve druhém kole liberijských prezidentských voleb a stává se tak novou hlavou země. V nejvyšším úřadu vystřídá Ellen Johnson Sirleafovou, nositelku Nobelovy ceny míru a vůbec první ženu, která byla v Africe zvolena prezidentkou. Do úřadu nastoupila v roce 2006, kdy se o pozici ucházel právě i Weah, tehdy však zejména kvůli nedostatečnému vzdělání neuspěl. V následujících letech si jej proto musel doplnit na univerzitě v Miami a nyní už mu tak v cestě za vítězstvím nic nepřekáželo.


Ještě jako mladého, nadějného fotbalistu si Weaha na konci 80. let vyhlédl trenér Arsène Wenger, který jej přivedl z liberijské ligy do francouzského týmu AS Monaco. Právě zde odstartovala jeho hvězdná kariéra, během níž vystřídal několik věhlasných velkoklubů. Za zřejmě největší Weahův úspěch je považován zisk Zlatého míče, trofeje pro nejlepšího fotbalistu světa, kterou za své výkony obdržel v roce 1995 a dodnes je jediným africkým držitelem tohoto ocenění.

Po ukončení vrcholové kariéry v kopané se Weah začal angažovat v liberijské politice, kde už má za sebou také několik úspěchů. V prosinci roku 2014 například uspěl ve volbách do senátu, což se do té doby žádnému liberijskému sportovci, který působil v zahraničí, nepodařilo. Oblibě se Weah těší především mezi mladšími generacemi, které tvoří majoritní část tamní populace.

Domů
Sdílet
Diskuse