Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. prosince 2017 14:20
Čas čtení 0:00
Radka T.

Gigantický penis ozdobil budovu v New Yorku. Po pár dnech ho nechali přemalovat

KULTURA
Uložit Uložené

Kontroverzní malba pobouřila jen určitou část obyvatelstva, ale i tak ji bylo nutno překrýt.

Umění zdaleka není jen to, co už na první pohled vzhlíží esteticky nebo působivě. Právě naopak, často se jím stávají díla, které dokonce působí odpudivě či šokují. Přesně jako obří penis na budově v New Yorku. Přesto si získal přízeň některých místních obyvatel i kolemjdoucích. Jeho poselství je také důležité.

Nástěnná malba, jejíž ústředním motivem je penis, je ve výšce čtyř pater. Vytvořila ho švédská umělkyně Carolina Falkholtová tak, aby se na budově mohl vyjímat už na Vánoce. A zatímco někdo oponuje, že takové dílo může být problematické kvůli dětem, jiní tvrdí, že se dokonale hodí k prostředí, kde je nainstalované.

Na dílo si však stěžoval majitel budovy, který ho kázal zakrýt. Místní se ale bouřili. „Zejména v dnešní době, kdy muži i ženy mluví o sexuálním obtěžování, nepůsobí dobře, když [malbu] zakryjí,“ prohlásil 56letý Bob.

Znepokojeni nejsou ani lidé, kteří pracují s dětmi hned v blízkosti díla. „Podle mě je to umění, ale pro děti je to jen nějaká další věc. Vlastně si ani nemyslím, že by si toho všimli. Já sama jsem se na to musela podívat dvakrát,“ cituje Independent ženu jménem Stacey.

Některým obyvatelům však obří penis překážel a přáli si, aby co nejrychleji zmizel. Vyjádřili se, že se kvůli němu cítili nekomfortně.

Franco z organizace, která dílo umělkyni Caroline zadala, se vyjádřil, že mělo rozvířit debatu o něčem, co je stále tabu nejen v New Yorku, ale po celém světě. „Zvyšujeme povědomí o sexualitě, což je něco zcela normální. Zároveň však i o sexuálním zneužívání, protože penis se někdy používá jako zbraň,“ prohlásil.  

Přesto dílo na budově dlouhone vydrželo. Lidi rozdělilo na dva tábory, ne každý byl s ním ztotožněn a majitel dané budovy už vůbec ne, a tak ho nechal jednoduše překrýt.

Domů
Sdílet
Diskuse