Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. ledna 2018 3:43
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek Dominik Vetrák

10 nejlepších her, které jsme hráli v roce 2017

TECH
Uložit Uložené

V roce 2017 nebylo o kvalitní hry nouze.

Rok se s rokem sešel, a tak vám opět přinášíme výběr těch nejlepších herních kousků, které jsme měli příležitost si letos zahrát. Tak jako vždycky, ani tentokrát nebylo rozhodování snadné a obsazení výsledných deseti příček provázely četné dohady a připomínky, jelikož o žhavé kandidáty na tu či onu pozici rozhodně nebyla nouze. Nakonec se nám to ale podařilo. Již tradičně na vás dole pod článkem čeká anketa, v níž můžete udělit hlas svému favoritovi, a pokud by vám v naší top desítce váš osobní oblíbenec náhodou chyběl, určitě se s námi o něj podělte v komentářích. Tak jdeme rovnou na to.

Hry si můžete zakoupit například v obchodě Ciernydrak.sk

10 nejlepších her, které jsme hráli v roce 2017
Zdroj: Ciernydrak.sk

10. Hellblade: Senua’s Sacrifice (Ninja Theory, režisér: Tameem Antoniades) - Metacritic: 81 (PS4, PC)
Jsme nesmírně rádi, že do žebříčku nejlepších her tohoto roku můžeme zařadit i indie záležitosti. Sice to tak nevypadá, ale Hellblade je skutečně dílem nezávislého studia, které na hře pracovalo dlouhá léta. Podařilo se jim vytvořit skvost z hlediska vzkazu lidstvu (bez legrace, tato hra mnohým změnila a změní životy) a své hloubky, ale také z hlediska chytlavé hratelnosti, skvělého soubojového systému, originálního vizuálu a zejména brilantního zvuku. Hellblade je příběhem Senuy, která trpí duševní poruchou a vám jako hráči to bude jasné po celou dobu hraní. Skvělí bossové, místy nápadité puzzly, úžasná hororová atmosféra a hra, na kterou jen tak nezapomenete.


9. Resident Evil 7: Biohazard (Capcom, režisér: Koshi Nakanishi) - Metacritic: 86 (PS4, PC, Xbox One)

Nový přírůstek vlil do žil poněkud skomírající série Resident Evil potřebnou sílu a zvedl ji zpátky do výšin. K dokonalosti jí sice ještě něco málo schází, přesto se však jedná o poctivě odvedený hororový titul, který je takřka povinností pro všechny milovníky žánru. Ve snaze nalézt svoji nezvěstnou partnerku se podíváte do venkovského domova jedné tak trochu nenormální rodinky a postupně začnete rozplétat klubko záhad, kterými je zdejší panství opředené. Pokud se tedy rádi bojíte, máte silný žaludek a potrpíte si na kvalitní příběhové lince, s Resident Evil 7 nemůžete šlápnout vedle.

 

8. Cuphead (Studio MDHR, režiséři: Chad Moldenhauer a Jared Moldenhauer) - Metacritic: 86 (Xbox One, PC)

Dětsky roztomilá, a přece tak pekelně náročná. Takto by se dala ve zkratce charakterizovat nová indie exkluzivita z portfolia Microsoftu s prostým názvem Cuphead. Přestože se totiž hra navenek tváří jako neškodná, milá plošinovka, její závěrečné titulky uvidí jen ti nejšikovnější (a nejtrpělivější) hráči. Ve hře na vás čeká pestrá plejáda bossů, při jejichž zdolávání si nejednou sáhnete na samé dno, o to sladší je pak ale těžce vydřené vítězství. I když se ale u hry budete mnohdy trápit, po celou dobu budete bezbřeze obdivovat její originální audiovizuální stránku, která má mezi současnými tituly jen pramálo konkurence.

7. NieR: Automata (Platinum Games, režisér: Taro Yoko) - Metacritic: 88 (PS4, PC)
Nic jsem od této hry neočekával, takže bylo příjemným překvapením zjistit, že si ji neuvěřitelně užívám. V sérii NieR, respektive Drakengard jsem nováčkem, a tak bylo pro mě všechno v Automatě nové. Originální prostředí, jeden z nejlepších letošních soundtracků, perfektní vyváženost mezi zábavností a náročností boss fightů a skvělé vztahy mezi postavami a postavy samotné. Na hře NieR: Automata se toho skutečně dá obdivovat mnoho. Ne vše se k vám však dostane na poprvé. Abyste pochopili příběh v plné míře, musíte ji projít cca třikrát. Samozřejmě, konců má tato hra více, ale těch skutečně důležitých je méně. Na RPG jde sice o krátkou hru, ale díky znovuhratelnosti a množství jiných konců u NieR bez problémů necháte i 50 hodin. Výlet do tohoto sci-fi světa, kde planetě vládnou roboti, si náramně užijete a na několik momentů a lokací pravděpodobně nikdy nezapomenete.

6. What Remains of Edith Finch (Giant Sparrow, režisér: Ian Dallas) - Metacritic: 92 (PS4, Xbox One, PC)

Jeden z nejlepších, ne-li nejlepší „walking simulator“. Ve 2 hodinách vám odvypráví absurdně smutný a „živý“ příběh rodiny Finchových... a jejich prokletí. Poslední žijící členka rodu vás provede rodinným domem, který po letech odhalí mnohá tajemství. Originální způsob vyprávění děje, nápadité hratelností sekvence, úžasné příběhy a hlavně množství proměnlivých emocí. What Remains of Edith Finch je bezpochyby nejlepší příběhovka tohoto roku. Vytvořilo ji pár lidí, je až příliš krátká, ale od začátku až po konec vás nenechá chladnými. Zlomí konečně Edith prokletí rodiny, anebo...?

5. Uncharted: The Lost Legacy (Naughty Dog, režiséři: Shaun Escayg, Kurt Margenau) - Metacritic: 84 (PS4)

Tým vývojářů ze studia Naughty Dog jednoznačně dokázal, že hra ze světa Uncharted může být extrémně poutavá a zábavná i bez jejího hlavního protagonisty Nathana Drakea. Nové masivní standalone rozšíření s podtitulem The Lost Legacy představilo v hlavní roli dvojici ženských hrdinek – Chloe Frazer a Nadine Ross – které se svého úkolu zhostily na jedničku a přinesly dobrodružství, které by nemělo žádného majitele konzole PS4 minout. Velkou pochvalu si zaslouží také grafické zpracování, které se od fantastického čtvrtého dílu tvůrcům podařilo ještě o trochu zdokonalit, a nechybí ani výborný multiplayer.

4. Persona 5 (Atlus, režisér: Katsura Hasino) - Metacritic: 93 (PS4, PS3)

Fanoušci žánru JRPG se letos dočkali skutečně fenomenálního zážitku. Řeč není samozřejmě o ničem jiném než o nejnovějším pokračování série Persona, v němž se hráč v kůži mladého středoškoláka vydává doslova do nitra srdcí proradných dospěláků, aby zničil zlo, které v nich dřímá, a změnil tak svět k lepšímu. Poutavý příběh v kombinaci s povedeným soubojovým systémem a líbivou vizuální stránkou patří k nejsilnějším stránkám hry, přičemž vytknout se jí dá jen opravdu máloco. Tahle téměř stohodinová jízda zkrátka rozhodně stojí za to.

3. Horizon Zero Dawn (Guerilla Games, režisér: Mathijs de Jonge) - Metacritic: 89 (PS4)

Bezpochyby nejlepší nová IP/značka nejen tohoto roku. Kvalita Horizon byla pro všechny velkým překvapením. Tvůrci z Guerilla Games dokázali vytvořit skvělý herní engine a postavit v něm gigantický open world s originálním příběhovým zamotáním. Stvořili novou silnou ženskou hrdinku a bezpochyby nejkrásnější hru roku. V Horizon strávíte hned několik hodin jen kocháním se odzbrojující krásou přírody, zarostlými betonovými stavbami a vizuálem celkově. Vývojáři přísně se orientující na FPS žánr přesedlali na open world RPG s množstvím dialogů, postav a obrovským post-apo světem, kde se jako Aloy snažíte přijít na to, co se stalo s planetou Zemí. Odkud se vzali mechaničtí dinosauři, co se stalo s předchozími lidmi obývajícími mrakodrapy a kdo vlastně jste? Nejlepší exkluzivita PlayStationu tohoto roku je rozhodně něčím, co byste neměli ignorovat.

 

Slyšel jsi o konzoli Wii U? Mnoho lidí totiž dosud neví, že něco podobného existovalo, případně si stále myslí, že šlo o nějakou nástavbu či ovladač k populárnímu Wii, které ale postavilo svou relevanci na našem trhu na všem jiném, jen ne na kvalitních titulech.

Ty předchozí konzoli od Nintenda (zmiňovanému Wii U) sice nechyběly, ale právě vědomí o značce bylo na bodu mrazu, což se podepsalo na katastrofálních prodejích hardwaru.

Poslední období existence konzole na ni tak už ani nevycházely hry, lidé od Nintenda ji nechali klidně zemřít (bez snížení ceny) a také vývojáři obrátili svůj zrak k chystanému Switchi, který měl japonskou společnost opět navrátit na výsluní. Pokud by se tak nestalo, možná bychom se dalších Mariů či Pikachu (toto slovo skloňovat fakt nebudu) dočkali už jen na mobilech.

Hybridní konzole ale sklízí od prvního dne vydání obrovský úspěch, prodává se jako teplé housky, za rok od uvedení na trh překoná prodeje Wii U, a to i přesto, že možná neznáš nikoho v okolí, kdo ji vlastně vlastní.

Ty i kámoš však děláte obrovskou chybu, protože Nintendo nevydalo v roce 2017 jen jeden klenot, který by se zařadil hodnoceními k nejlepším titulům všech dob, ale hned dva. A právě ty se ocitly v našem žebříčku na nejvyšších pozicích.

2. Super Mario Odyssey (Nintendo EPD, režisér: Kenta Motokura) Metacritic: 97 (Nintendo Switch)

Mnozí si myslí, že mají hry od Nintenda nějakou protekci, a proto vždy dostávají tak vysoké známky, hlavně Zeldy a právě tituly s Mariem v názvu. Ale když jsou tak návykové a úžasné, co by od recenzentů jeden vlastně chtěl? V Odyssey se vrátíš v čase, osedláš T-Rexe, zabojuješ si proti Drakovi, nedokážeš titulní píseň dostat z hlavy, zachráníš princeznu, vyskáčes se do zbláznění, užiješ si překrásnou grafiku...

Co je však nejpodstatnější, budeš mít neustále úsměv na rtech a začneš přemýšlet, jak to ti Japonci dělají, že dokážou naservírovat tak zábavnou plošinovku. A i když je v Česku a na Slovensku králem Crash, Mario ho hratelností schová do kapsy. Dokážete si však představit další díly bez Cappyho?


1. The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Nintendo EPD, režisér: Hidemaro Fujibayashi) Metacritic: 97 (Nintendo Switch, Wii U)

Hra vyvíjená původně pro Wii U se stala launch titulem konzole Nintendo Switch. To, že se vydařila na výbornou, pravděpodobně už víš. Hodnocení 10/10 po celém internetu spustily mánii kolem konzole Switch v první den jejího vydání. Jakpak by také ne, když jsme se Zeldy na předešlém počinu od Nintenda vlastně ani nedočkali. I když ale hra vyšla i na starší konzoli Wii U, její největší fanoušci se jí raději zbavili a novinku si vychutnali na kvalitnějším a novějším hardwaru.

V Breath of the Wild najdeš mnoho chyb, pokud je budeš hledat, žádná jiná hra tě však nevezme na takové dobrodružství jako nejnovější Zelda. Zapomeň na držení za ručičku, přesné šipky, kudy se vydat k nejbližšímu questu nebo nízkou obtížnost. Na začátku možná hru kvůli frustraci vypneš, ale čím více hodin budeš mít za sebou, tím více ti titul blíže přiroste k srdci a nedokážeš konzoli (nebo ovladač) spustit z ruky.

Rok 2017 přinesl opravdu mnoho skvělých her, ale o hře roku nebylo pochyb už od března.

Bonus: Hollow Knight (Team Cherry) Metacritic: 86 (PC, Switch verze dorazí v tomto roce) 

Hra na první pohled působí mile, ale obal lže. Hollow Knight je nekompromisní 2D Metroidvanie, které se poslední roky vrátily ve velkém stylu a půjčujíce si i z titulů Souls jako mnohé hry v předchozích letech. Užijí si ji momentálně jen PC hráči, i když měla vyjít na Nintendo Switch ještě v první polovině roku. Vývojáři se však vyjádřili, že raději vychytají mouchy, protože jde o jejich vůbec první projekt a Hollow Knight vydají až v 2018. Doufejme tedy, že si ostatní hráči budou moci tento klenot užít už během nejbližších měsíců.

A které hry se navzdory své kvalitě do našeho žebříčku nevešly? Jednou z nich je Assassin’s Creed Origins, který se s přehledem zařadil mezi ty povedenější díly série. Dále je to Yakuza 0, Divinity: Original Sin 2 (letos se snad dočkáme i konzolové verze), Prey, Gravity Rush 2, Xenoblade Chronicles 2, The Evil Within 2, South Park: The Fractured But Whole nebo Forza Motorsport 7, která má mnohé co nabídnout jak kovaným závodníkům, tak i úplným nováčkům. Zapomenout nemůžeme ani na povedené akce Destiny 2 nebo Wolfenstein II: The New Colossus. Za zmínku pak stojí taky samurajská rubačka Nioh, no a co by to bylo za článek o nejlepších hrách, kdyby nepadlo pár slov o herním hitu roku jménem PlayerUnknown‘s Battlegrounds. 

Hra PUBG během roku na Steamu lámala jeden rekord v počtu aktivních hráčů za druhým, a to i přesto, že vydání plné verze se na PC a Xbox One dočkala teprve nedávno (verze na PS4 dorazí později). A jak jste byli s letošní herní nadílkou spokojeni vy? Který titul vás oslovil nejvíce? Dejte nám vědět níže v komentářích.

PS: Měli byste vyzkoušet i úžasné indie hry, jako například: Night in the Woods, Nex Machina, Matterfall (užijte si poslední arkádové střílečky od géniů z Housemarque. Jelikož se jejich klenoty neprodávají, mění styl svých her), Timbleweed Park, Gorogoa, Samus Returns na 3DS, Pyre a další.

Domů
Sdílet
Diskuse