Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. prosince 2017 12:14
Čas čtení 0:00
Matěj Toman

Královna vyznamená Wileyho Řádem britského impéria. Krom kmotra grimeu bude oceněn i Ringo Starr nebo představitel Dr. House

HUDBA
Uložit Uložené

38letý pionýr grimeu dostane vyznamenání od Alžběty II. Byl totiž zařazen na novoroční seznam oceněných.

Wiley vydal jedno z nejlepších rapových alb letošního roku. A nyní se jako sladkou tečku na závěr roku dozvěděl, že bude vyznamenán britskou královnou. Stane se totiž členem Řádu britského impéria.

Vyznamenání Řádu britského impéria se dělí na 5 stupňů: velkokříž (GBE), rytíř-komandér (KBE/DBE), komandér (CBE), důstojník (OBE) a člen (MBE). Dva nejprestižnější činí z držitele rytíře a umožňují užívat před jménem titul Sir v případě oceněného muže a Dame u žen. 

Wiley, vlastním jménem Richard Cowie, kterému bude zanedlouho 39 let, se stal členem Řádu. Může si tak za své jméno připsat zmiňovanou zkratku MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire). Tak ihned učinil na Twitteru, kde nezapomněl královně poslat bigápky.

Vyznamenáním MBE jsem poctěn. Jako bych dostal známku ve škole, po které jsem toužil, ale nikdy se mi nepodařilo ji získat. Chci poděkovat mé matce a otci, stejně jako všem členům rodiny a kamarádům za to, že tu pro mě byli, když jsem je potřeboval,“ reagoval na novinku Wiley, který již oznámil vydání pokračování letošního Godfather alba. Dočkat bychom se ho měli 16. února.

Mezi další šťastlivce patří například bubeník The Beatles Ringo Starr. Ten se stejným titulem jako Wiley pyšnil už 52 let (všichni členové The Beatles jej obdrželi v roce 1965), ale až nyní byl povýšen na rytíře. Vyrovnal se tak svému kolegovi Paulu McCartneymu.

Za zmínku stojí také představitel Dr. House Hugh Laurie. Podobně jako Starr se dočkal vylepšení svého dosavadního umístění v hierarchii Řádu. Z důstojníka (OBE) poskočil na komandéra (CBE).

Domů
Sdílet
Diskuse