Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. prosince 2017 18:10
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta Marek R.

Neskutečné comebacky i přepisování dějin. Toto jsou nejpamátnější sportovní momenty roku 2017

SPORT GOLF
Uložit Uložené

Ani v roce 2017 nás sport nezklamal.

Rok 2017 se již loučí a jak bývá zvykem, na řadu přicházejí všemožné žebříčky. U nás na Refresheru se rok co rok rádi ohlédneme i za nejlepšími sportovními momenty. A že bylo z čeho vybírat...

Neuvěřitelný comeback Patriots v Super Bowlu proti Falcons

Americký fotbal je v Evropě (a tím pádem i v Česku) rok od roku populárnější, a pokud si někdo zapnul 51. Super Bowl mezi Patriots a Falcons v noci z 5. na 6. února, určitě nelitoval a pochopil krásu tohoto sportu. Na rozdíl od minulého roku, kdy vyhrála defenziva a neviděli jsme zrovna nejatraktivnější finále, jsme se tentokrát dočkali přesného opaku. Oba týmy byly vysoce ofenzivní, Pats vedl Tom Brady, který měl před finále sezóny na kontě čtyři trofeje Vince Lombardiho, je považován za jednoho z nejlepších, ne-li nejlepšího hráče historie a bohaté zkušenosti mu v tomto směru přidávaly obrovskou důvěru a sebevědomí.

Na druhé straně jsme zde měli podobně kvalitní ofenzívu Falcons, kteří se chystali vyhrát svůj historicky první Super Bowl a pomoci jim k tomu mohl jejich hvězdný rozehrávač Matt Ryan. Toho mnozí považovali za nejlepšího quarterbacka základní části (byl prohlášen za MVP) a navíc v playoff překonal svou pověst chokera a také v této části sezóny hrál skutečně perfektně. Kromě toho měli Falcons ve svém týmu i nejlepšího wide receivera v lize Julia Jonese, který předváděl neskutečné catche, takže jsme se už opravdu nemohli dočkat ofenzivního představení jak Patriots, tak i Falcons.

A lepší zápas jsme si ani přát nemohli. Zápas začal jako noční můra pro fanoušky Pats, protože jejich milovaný tým byl doslova ničen ofenzívou Falcons. Ryanova družina byla až tak dominantní, že Falcons vyhrávali po poločase 21:3. Náskok se v další části zápasu ještě navýšil, Falcons už vedli 28:3 a zdálo se, že je rozhodnuto a historický titul na světě. Brady se však vzpamatoval, defenziva Falcons se nestačila divit, dělají jedno špatné rozhodnutí za druhým a začíná comeback, jaký se jen tak nevidí.

Doporučeno
Skaut, učitel a ochránce dětí Fredy Hirsch. Ke sportu a poznání je vedl i v Terezíně a Osvětimi Skaut, učitel a ochránce dětí Fredy Hirsch. Ke sportu a poznání je vedl i v Terezíně a Osvětimi 12. února 2021 9:34

Pats se podařilo zápas vyrovnat na 28:28 a vůbec poprvé v historii Super Bowlu jsme se dočkali prodloužení. V prodloužení platí, že tým, který jako první zaznamená touchdown, vyhrává zápas a tím šťastnějším se v tomto případě stali Patriots. Pohádkový comeback se tedy skutečně stal a 51. Super Bowl poznal svého vítěze. 

Serena Williamsová je nejúspěšnější tenistka historie


Američanka žijící na Floridě se věnuje tenisu už od svých pěti let. Dařilo se jí už jako mladé, a to přes rasové a jiné překážky. Hra s raketou v ruce jí jde výtečně a v roce 2017 se dokonce stala nejúspěšnější tenistkou světa. Daný titul si vysloužila svými fantastickými úspěchy. Podařilo se jí jako první tenistce vyhrát na dvou majorech až sedmkrát a posunula se do čela žebříčku WTA jako nejstarší nastupující jednička. Zajímavý byl i sesterský souboj v zemi protinožců.

Když se v lednu setkali ve finále Australian Open obě sestry, bylo o pozornost médií postaráno. Úspěšnější Serena měla tehdy na svém kontě 6 turnajových vítězství, Venus ani jedno. Rodinné svazky šly na kurtu bokem a obě chtěly strhnout vítězství na svou stranu. První i druhý set skončil 6:4 pro Serenu, a tak právě ona zvedla nad hlavu svůj celkový 23. grandslamový titul, který byl zároveň rekordním. Jak však logicky vyplynulo, trofej zůstala v rodině a obě mohou být hrdé na to, co dokázaly. Podobné sourozenecké souboje nejsou jen tak běžné, sestry Williamsovy mají dokonce o svém soupeření i stránku na Wikipedii.

Barcelona ničí PSG šesti góly a senzačně postupuje

Nejen Patriots, ale i fotbalisté Barcelony se postarali o comeback, jaký nemá obdoby. Barcelona na Valentýna dostala v Paříži výprask od PSG a po prohře 4:0 nikdo nevěřil, že by se jí mohlo podařit postoupit do čtvrtfinále. Hráči Barcelony se však k odvetnému zápasu neuvěřitelně nabudili a na Pařížany vyběhli už od začátku zápasu, kdy se prosadil Luis Suarez, druhý gól si Kurzawa dal vlastní a třetí přidal z penalty Lionel Messi.

Během poločasové pauzy to pro Barcelonu vypadalo velmi nadějně, jenže Edinson Cavani upravil skóre na 3:1 a Barcelona v té chvíli s přibližně půlhodinou do konce zápasu musela vstřelit až neuvěřitelné tři góly. Fanoušci Barcelony odcházeli ze stadionu, ale to neměli dělat, protože obrat století Barcelona nakonec zvládla. Neymar v 88. minutě z přímého kopu nachytal německého brankáře PSG, o tři minuty později přidal z penalty další gól a v 95. minutě dokonal fenomenální obrat střídající Sergi Roberto. Na druhé straně, v zápase se objevilo i několik kontroverzních momentů, diskutovat se bude o obou penaltách a zejména druhé na Suareze, ale inkasovat šest branek se prostě neodpouští.

 

Souboj Floyd Mayweather vs. Conor McGregor


Souboj desetiletí? Století? Minimálně roku! V Las Vegas se v srpnu odehrál velmi propagovaný a očekávaný boxerský souboj. V ringu se proti sobě postavil Američan Floyd Mayweather a Ir Conor McGregor. Oba si nic nedarovali ani týdny před samotným bojem a jinak tomu nebylo ani tváří v tvář. Zpočátku vyrovnaný souboj, ale postupem času a kol se misky vah začaly přiklánět na Američanovu stranu. Ten také nakonec vyhrál, když setkání ukončilo technické KO v desátém kole. Floyd Mayweather tak inkasoval slušnou odměnu a 50. vítězství ve své kariéře. 

Real Madrid přepisuje fotbalovou historii

Na začátku června na fanoušky fotbalu čekal tradiční vrchol sezóny. Postupně jsme poznali mistry nejlepších lig na světě a už jsme tak čekali jen na jedno jediné jméno – nejlepší tým Evropy, tedy vítěze Ligy mistrů. A lepší finále jsme si snad ani nemohli přát. V Cardiffu na sebe totiž narazily v té době dva nejlepší týmy na světě, což dokázaly při cestě do samotného finále. Obhájce trofeje Real Madrid se mohl stát prvním týmem, který v novodobé historii Ligy mistrů obhájí titul, na straně druhé stála stará dáma z Juventusu v čele s Buffonem, který sice má na svém kontě titul mistra světa, ale ušatá trofej pro vítěze Ligy mistrů mu stále chyběla. 

Doporučeno
Že se v chladném počasí nedá venku sportovat? S kolekcí COLD.RDY od adidasu to není problém Že se v chladném počasí nedá venku sportovat? S kolekcí COLD.RDY od adidasu to není problém 22. listopadu 2020 19:40

Juventus Turín je absolutním králem Apeninského poloostrova, šestkrát za sebou vyhráli titul a jen těžko by doma hledali konkurenci. Navíc vyhráli i Italský pohár a na rozdíl od svého soupeře mohli pomýšlet na zisk treble – tedy zisk tří nejcennějších klubových trofejí v jedné sezóně. Stěžovat si nemohl ani jejich soupeř, ligový pohár sice neovládli, ale konečně se jim podařilo vyhrát titul a zisk v Lize mistrů by byl třešničkou na dortu.

V úvodním poločase jsme viděli po gólu na obou stranách, skóre zápasu otevřel Ronaldo, na straně druhé vstřelil gól roku Mandžukič, který v dětství asi sledoval Galactik Football. Druhý poločas následně zcela ovládli hráči madridského Realu. Na straně staré dámy bylo najednou mnoho nepřesností, Real Madrid kontroloval průběh a tempo hry, a když už přišli o míč, jejich soupeř si ho užil jen pár vteřin. Takový tlak nemohl skončit jinak než gólem a také se tak stalo.

Casemiro se ze slušné vzdálenosti opřel do odkopnutí míče, jeho střela trefila patu Khediry a zatočila se naprosto přesně k pravé tyčce, díky čemuž byl Buffon bez šance. Juventus byl v druhém poločase i nadále tragický a tento přístup je stál vítězství. Uběhly totiž jen tři minuty, Modric našel přesnou přihrávkou Ronalda a náskok Realu Madrid byl již dvoubrankový. V závěru zápasu ještě přidal gól Asensio a Real Madrid jasně zvládl finále, vyhrál Ligu mistrů dva roky po sobě a přepsal tak fotbalovou historii.

 

Souboj Vladimir Kličko vs. Anthony Joshua


 

K boxu se ještě vrátíme. Tentokrát do Londýna. Na slavném stadionu Wembley se sešlo 90 000 diváků, aby si vychutnali souboj mezi Anthonym Joshuou a Vladimirem Kličkem. Jejich střet se označoval jako souboj o nového krále světového boxu. Fanouškovské tábory věřily svým miláčkům, ale sázkové kanceláře se přikláněly spíše na Angličanovu stranu. Zápas se nesl ve vysokém tempu a velké bojovnosti obou aktérů. Dopracovali se až do 11. kola, kde se nakonec rozhodlo. Vítězem duelu se po KO stal Anthony Joshua a Kličko byl poražen. 

Neymarův rekordní přestup do PSG

Poslední roky si během léta fanoušci fotbalu říkají, že šílenější přestupní období už přijít ani nemůže, ale přijde to další a pak to další a ukáže se, jak jsme se všichni mýlili. Poslední letní přestupové období také začalo zostra, zmiňoval se hlavně odchod Griezmanna, ale kvůli trestu pro Atlético Madrid v podobě podepisování hráčů se rozhodl francouzský klenot zůstat.

Doporučeno
10 největších českých sportovních událostí za rok 2019 10 největších českých sportovních událostí za rok 2019 20. prosince 2019 10:45

Dlouho se mluvilo i o Verrattiho odchodu do Barcelony, ale ani k tomu nedošlo a následně se z ničeho nic objevila informace, že Neymar přestoupí do PSG, aby vystoupil ze stínu Messiho, stal se hlavní hvězdou týmu a mohl vyhrát Zlatý míč. Informace se zdála být absurdní a hlavně krokem zpět pro brazilskou hvězdu, ale jak plynul čas, začaly se objevovat serióznější zdroje a lidé začínali věřit tomu, že nejšílenější přestup historie nastane.

Vše se začínalo potvrzovat, když vynechal trénink Barcelony, což potvrdil i oficiální Twitter účet FC Barcelona, později se spolu se svým otcem setkal s představiteli klubu, řekl jim o svém rozhodnutí a bylo už jasné, že přestup do PSG je konečně tady. Neymar se tímto transferem stal nejdražším hráčem fotbalové historie, a to naprosto suverénně. Barcelona za něj inkasovala až 222 milionů eur a hned získala do svých řad talentovaného Dembeleho a momentálně se ohlíží po Coutinhovi, jehož chtěla i v létě.

Nadal vs. Federer


Ještě jednou se vrátíme k tenisu. Rok 2017 přál i setkáním Španěla Nadala a Švýcara Federera. Hrající tenisové legendy se setkaly 4krát – na Australian Open, BNP Paribas Open, Miami Open a Shanghai Rolex Masters na Laver Cupu. Ale hlavně to první setkání stálo za to, protože po nějakém tom čase jsme konečně mohli vidět proti sobě stát dva odvěké rivaly, kteří nás svými výkony bavili dlouhá léta. Ve všech případech se z výhry radoval právě Roger Federer. Za zmínku stojí i jejich střet v Melbourne Parku. Na okruhu ATP se borci setkali 37krát, ale 29. ledna 2017 šlo o fantastický tenis s lepším koncem pro Švýcara. Ten tak získal svůj již 18. grandslamový titul, což není zanedbatelné množství. Necháme se překvapit, zda se ještě napínavějších vzájemných duelů dočkáme i v následujících měsících. 

Usain Bolt ukončuje svoji bohatou kariéru

Jamajský sprinter Usain Bolt je obrovský pojem. Na olympiádě v Pekingu vyhrál zlato v běhu na 100 metrů, 200 metrů a také ve štafetě, svůj zlatý hattrick předvedl i o čtyři roky později v Londýně a loni v létě jsme byli svědky jeho dalšího představení, když tento úspěch zase zopakoval. Navíc se může ve všech třech disciplínách chlubit světovým rekordem a i proto ho mnozí považují za nejlepšího atleta historie. Jak se ale říká, všechno má svůj konec a platilo to i u jamajského sympaťáka, který se loučil se svou kariérou. A to ne zrovna nejlépe. 

Doporučeno
V Indianapolis jsem spadl z motorky a vykloubil si rameno. Riskovat se musí, říká jediný český zástupce v MotoGP Karel Abraham V Indianapolis jsem spadl z motorky a vykloubil si rameno. Riskovat se musí, říká jediný český zástupce v MotoGP Karel Abraham 29. ledna 2019 18:05

Nejdříve se mu nepodařilo rozloučit se svou oblíbenou stovkou ziskem zlaté medaile, když skončil až na třetím místě. Na mistrovství světa v Londýně jsme ale čekali, že své dvanácté zlato z MS (celkově má na kontě z MS ještě dvě stříbra a jeden bronz) přidá ve štafetě na 4x100 metrů, ale ani tentokrát se nekonalo velkolepé rozloučení. Usain Bolt se totiž během závodu zranil a jamajská čtveřice tak neměla žádnou šanci. A přestože vyhráli domácí Britové, fanoušci na stadionu byli jistě i mírně zklamaní, protože Boltovi a jeho družině přál medaili snad každý. Nic to však nemění na tom, že Usain Bolt je legenda běhu, atletiky a celkově sportu a jeho úspěchy mu už nikdo nevezme. Zajímavosti o jeho životě si můžete prohlédnout v tomto článku

.

Rusko a olympiáda


Po provalení dopingového skandálu přišly rázné a tvrdé kroky. Mezinárodní olympijský výběr rozhodl, že ruští sportovci budou na blížících se Zimních olympijských hrách v jihokorejském Pjongčangu vystupovat pod neutrální vlajkou. V případě vítězství jim nezahrají jejich známý Государственный гимн Российской Федерации, ale olympijskou hymnu. Přímí účastníci dopingu se do konce života nesmí akce zúčastnit. Vzniklá situace vyvolala bouřlivé diskuse nejen ve světě, ale i u nás. Jak bude taková olympiáda vypadat, se již brzy všichni dozvíme z televizorů a dostupných přenosů.

Domů
Sdílet
Diskuse