Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. ledna 2018 22:31
Čas čtení 0:00
Matěj Toman

Spotify čelí žalobě o 1,6 miliardy dolarů. Autorská práva má porušovat například u Rage Against the Machine nebo The Doors

HUDBA SPOTIFY
Uložit Uložené

Populární streamovací služba Spotify má dle vydavatelství, které zastupuje mnoho známých jmen, porušovat autorská práva.

29. prosince podala společnost Wixen Music Publishing žalobu na Spotify. Ve věci je údajné porušování autorských práv, a to u tisíců skladeb. Vydavatelství švédskou společnost žádá o finanční kompenzaci ve výši 1,6 miliardy dolarů (bezmála 34 miliard korun).

Wixen zastupuje například nedávno zesnulého Toma Pettyho, dále The Doors, Rage Against the Machine, Neila Younga, Black Keys, Sonic Youth nebo kapelu Weezer.

Pokud Spotify nárokované skladby nestáhne, žádá Wixen 150 000 dolarů za skladbu. Žaloba uvádí, že jsou práva Wixen porušována u celkem 10 784, čímž se dostáváme na zmiňovaných 1,6 miliardy dolarů.

Spotify čelí žalobě o 1,6 miliardy dolarů. Autorská práva má porušovat například u Rage Against the Machine nebo The Doors
Zdroj: Flickr, musicisentropy (bandfan), (CC BY-SA 2.0)

Krom peněžního vyrovnání trvá Wixen na tom, aby Švédové implementovali procesy a nástroje, skrze které budou korektně identifikovat a udělovat licence skladbám. 

Hollywood Reporter, který přišel se zprávou jako první, však zmiňuje námitky zeleného streamovacího giganta. Spotify tvrdí, že má žaloba zásadní nedostatek: Wixen sice může výše uvedené hvězdy zastupovat, ale pouze co se týče udělování licencí. Nemůže jejich jménem řešit soudní spory.

Doporučeno
Spotify Wrapped pro Česko je tady! Koho lidé v roce 2023 poslouchali nejvíc? Jedno jméno tě fakt překvapí Spotify Wrapped pro Česko je tady! Koho lidé v roce 2023 poslouchali nejvíc? Jedno jméno tě fakt překvapí 29. listopadu 2023 14:00

A ačkoliv Wixen všechny postižené tvůrce předem požádal, zda za ně může v této věci jednat, učinil tak prý velmi zbrkle a nedal interpretům (nebo lidem, kteří interprety zastupují) dostatek času na odpověď. Celé „zplnomocnění“ si navíc pojistil tak, že považoval mlčení za souhlas.

Spotify čelí žalobě o 1,6 miliardy dolarů. Autorská práva má porušovat například u Rage Against the Machine nebo The Doors
Zdroj: By Elektra Records-Joel Brodsky [Public domain], via Wikimedia Commons

Ve dvanáctistránkové stížnosti se krom jiného uvádí, že má Spotify porušovat práva u 21 % ze svých 30 milionů písní z portfolia.

Ve finále je na Spotify, zda se vydá právě cestou zpochybnění zastupujících práv Wixen, nebo zda se přikloní k argumentu, že streamování hudby není dle práva tím samým, co její reprodukce nebo distribuce, jako už vícekrát v minulosti učinilo.

Domů
Sdílet
Diskuse