Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. ledna 2018 15:37
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Igelitky už zdarma v obchodu nedostaneš. Nový zákon bojuje proti plýtvání

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Nový zákon bojuje proti znečišťování životního prostředí.

Od prvního dne roku 2018 se v České republice nesmí v obchodech dávat igelitové tašky k nákupu zdarma. Cílem je zabránit plýtvání, efektivněji chránit životní prostředí a omezit objem plastového odpadu. Bezplatné zůstanou už jenom tenké sáčky, např. na pečivo, ovoce a zeleninu. 

Pevnější tašky můžou prodejci stále nabízet, ale už jenom za peníze. Cenu si přitom můžou určit sami, ale musí pokrýt alespoň její pořizovací náklady. Podobný zákon už platí i ve Velké Británii a tam po zpoplatnění klesla spotřeba tašek o 85 procent.

Igelitky už zdarma v obchodu nedostaneš. Nový zákon bojuje proti plýtvání
Zdroj: MaxPixel

Igelitové tašky jsou pro ekologii poměrně choulostivé téma. Na jednoho Čecha průměrně spadá až 300 plastových tašek ročně, celkem jich spotřebujeme tři miliardy. Jedna se v přírodě může rozkládat i 25 let – což je dlouhá doba, nehledě na obsah nebezpečných látek, které můžou kontaminovat okolní půdu. Evropská unie chce dosáhnout snížení počtu tašek k roku 2025, při kterém by mělo na jednoho člověka připadat už jen 40 tašek za rok.

Proti plastovým sáčkům už v minulosti zabojovaly i obchodní řetězce samy. Loni v březnu se to týkalo Lidlu, který ušetřil 27 milionů tašek, které by jinak skončily v koši nebo ještě hůř – pohozené na zemi.

Domů
Sdílet
Diskuse