Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. ledna 2018 10:11
Čas čtení 0:00
Radka T.

V americkém státě omylem legalizovali prostituci. Dopadlo to lépe, než by kdokoli očekával

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Podařilo se najít díru v zákoně, kterou léta nikdo neřešil.

Ve 49 státech USA je prostituce nelegální. Přísně omezená a kontrolovaná je v Nevadě. Jeden stát však s ní má osobité zkušenosti a vzpomínky, jaké se s ním budou tahat asi navždy. Tím, že se na Rhode Islandu podařilo najít díru v zákoně, se začaly dít zajímavé věci.

Příběh o tom, jak se na pár let stala prostituce na Rhode Islandu legální, v těchto dnech připomněl portál IFL Science. Psal se rok 2003. Zároveň to bylo již 23 let, co stát udělal změnu ve svém zákoně o zákazu směny pohlavního styku za peníze. Nebylo však definováno, co je prostituce. A právě to bylo kamenem úrazu. Navíc, jistý právník v procesu právě v roce 2003 zajímavě obhajoval masérku, která nabízela i sexuální služby. Argumentoval tím, že není nelegální, pokud se sexuální služby nakupují a prodávají uvnitř, respektive v uzavřených prostorách.

V americkém státě omylem legalizovali prostituci. Dopadlo to lépe, než by kdokoli očekával
Zdroj: commons.wikimedia.org/Tony Webster

Stav, kdy mezeru v zákoně v podstatě nikdo neřešil, trval až do roku 2009. Deník Washington Post však ještě dříve uvedl, že právě během těchto šesti let, tedy od roku 2003 do roku 2009, se podstatně zlepšilo veřejné zdraví i bezpečnost místního obyvatelstva. Tento mezičas se rozhodli zdokumentovat i doktoři Scott Cunningham ze Soukromé univerzity Baylor v Texasu a Manishu Shah z Kalifornské univerzity. V magazínu Review of Economic Studies porovnali, co se vlastně za těch šest let stalo ve srovnání se zbytkem Spojených států.

Cunningham a Shah zjistili, že přibylo reklam na nabídku sexu v interiéru, ceny poklesly o 33 procent, takže se rozšířil trh, ale mělo to i výše zmíněné výhody. Pohlavní choroby totiž dramaticky poklesly, zejména kapavka u žen, a snížily se i případy znásilnění.

Zjištění dvojice ekonomů jsou tak kvantitativním důkazem toho, že odstranění trestních sankcí za prostituci může snížit násilí i nákazy. Stalo se tak díky tomu, že lidé začali mnohem častěji používat kondomy. Do té doby se totiž mělo za to, že ten, kdo jich má u sebe hodně, může mít s prostitucí něco společného. Když už nic nebránilo zásobení se kondomy, sexuchtiví lidé je začali i reálně používat.

V americkém státě omylem legalizovali prostituci. Dopadlo to lépe, než by kdokoli očekával
Zdroj: Public Domain Pictures

Skutečnou příčinu poklesu znásilnění se však nepodařilo exaktně vysvětlit, ale může být za tím fakt, že prostitutky neměly problém nahlašovat násilné klienty. Je totiž snadnější obrátit se na policii, pokud se samotná oběť nezabývá trestnou činností. Cunningham a Shah odhadli, že se podařilo zabránit 824 znásilnění.

Ale i přes výhody, na které ekonomové přišli, by se podle některých kritiků nedal takový stav udržovat věčně. Objevily se totiž obavy, že legální prostituce by jen více podpořila obchodníky s lidmi. Ti by unášeli ženy a dívky do spárů sexuálního otroctví. Rhode Island svou legislativu v roce 2009 upravil a to, co je prostituce, konečně přesně vymezil. Zavést podobný stav, jaký fungoval tehdy, se už nechystá.

Domů
Sdílet
Diskuse