Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. ledna 2018 13:55
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Ozonová díra nad Antarktidou mizí. NASA ukázala, že se za posledních 9 let zmenšila o 20 procent

ZAJÍMAVOSTI NASA
Uložit Uložené

V moři nepříjemných zpráv o globálním oteplování i jedna dobrá.

O ozonové díře nad Antarktidou už každý z nás alespoň jednou slyšel. Při pohledu na obrázky stavu ozonu nad nejsušším kontinentem světa na přelomu tisíciletí se nejeden vědec chytil za hlavu. Chemické látky vypouštěné do ovzduší, tedy freony, permanentně poškozovaly tuto důležitou ochrannou vrstvu, čehož důsledkem bylo zvětšování díry. Pro zlepšení situace byl v roce 1987 přijat tzv. Montrealský protokol omezující výrobu určitých chemikálií poškozujících ozón.

Jak roky plynuly, ukázalo se, že dohoda se vyplatila. NASA aktuálně potvrdila, že se ozónová díra nad Antarktidou zmenšuje. Na základě satelitních snímků má oproti roku 2005 dnes o 20 % menší rozlohu, což je velmi dobré. Anne Douglass, vědkyně zabývající se atmosférou, odhaduje, že úplně zmizí buď do roku 2060 nebo 2080, popřípadě malá dírka ještě zůstane.

Celou studii najdete tady.

Domů
Sdílet
Diskuse