Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. ledna 2018 11:40
Čas čtení 0:00
Dominika Hanušniaková

Máš problémy s pletí? Špatný životní styl se ihned projeví na tvé pokožce

MÓDA
Uložit Uložené

Pleť je bránou do našeho těla.

Jsou problémy s pletí nemocí moderní doby a dopadem nadměrného stresu, který na nás útočí z každé strany? Všude na nás číhají produkty s obrovským nápisem BIO, celé dny se za něčím honíme a polovinu dne strávíme hleděním do našich smartphonů. I tobě připadají gigantické maliny ve velikosti švestek jako nepříliš přirozenou podobiznou těch pravých malin ze zahrad našich babiček? Stres, špinavé ruce, bakterie jsou všude kolem nás. To už všichni známe a víme, že naše pleť s nimi nikdy nebude kamarádka. Ale když víme, co naší pleti škodí, proč stále bojujeme s vyrážkou, zanícenou a suchou pletí? Je to špatná kosmetika či alergie na určité potraviny?

Máš problémy s pletí? Špatný životní styl se ihned projeví na tvé pokožce
Zdroj: unsplash.com

Jakož i v jídle, tak i v kosmetice se skrývají „jedy“, které se odrážejí na naší pleti. Pleť je naše brána do těla. To, co se ukáže na pleti, ukáže, jak se o sebe staráme, co konzumujeme a co naopak zanedbáváme. Tak jako si žaludek žádá denní příjem, tak si naše pleť ptá denní péči. O alkoholu, kouření a nedostatku spánku snad nemusíme ani mluvit. To, jak žijeme, se okamžitě odrazí na naší pokožce. A jak se tomu vyvarovat?

Pravidelné čištění

Základem a odrážejícím bodem jak předejít, či alespoň zredukovat akné na minimum, je denní čištění pleti. Nemluvím jen o těch dnech, když na sobě máme make-up. Maz, který nám produkují mazové žlázy, chrání naši pleť. Jeho pravidelné odstraňování nám pomáhá neucpávat póry a naše pleť může dýchat. Mytí zubů je naše rutina den co den. S touto rutinou by mělo být spojeno i čištění pleti micelární vodou předtím, než si naneseme make-up nebo obyčejný hydratační krém. Tento rituál následně zopakujeme po celém dni, kdy jsme se dotýkaly pleti špinavýma rukama a ani jsme si to neuvědomovaly.

Máš problémy s pletí? Špatný životní styl se ihned projeví na tvé pokožce
Zdroj: unsplash.com

Pozor na alergeny v potravinách 

Alergeny jsou bílkovinné povahy. Spouštějí imunitní odpověď alergických osob, která má nežádoucí projevy. Ne vždy mohou být na vině naše geny nebo puberta. Hodně z nás konzumuje potraviny, v nichž se nacházejí právě zmíněné alergeny a naše pleť vůči nim není imunní. Mezi nejčastěji vyskytující alergeny patří obiloviny obsahující lepek, vejce, ryby, ořechy, sója, mléko, čokoláda, kakao, ...

Starostlivě vybrané produkty

Dennodenně péče o pleť by měla být rutina, kterou si osvojíme. Obracet se na produkty bez alkoholu, s přidanými oleji, s bambuckým máslem či s kokosovým olejem. Výborná je také růžová voda z růží, která zklidňuje naši pleť a dodává jí dostatek hydratace.

Máš problémy s pletí? Špatný životní styl se ihned projeví na tvé pokožce
Zdroj: unsplash.com

Domácí maska pro krásnou a rozjasněnou pleť: 

Med + jablko: Proč med, je zřejmě zcela jasné. Svým složením výborně váže vlhkost, obsahuje výživné látky, má čistící a antibakteriální účinky. Všechny tyto vlastnosti dokáže nečistá pleť ocenit a spolu s jablkem dostává kompletní péči. Kyselina jablečná a pektin totiž zklidňují podrážděnou a zanícenou pokožku, což je rovněž nutné.

Jak na to: Potřebovat budete jedno střední jablko a med. Jablko nastrouhejte, přidejte dvě lžíce medu a smíchejte. Masku aplikujte na obličej – zejména na místa, kde se vyskytuje akné, a nechte působit. Tato maska není z těch, které uschnou, takže ji po půlhodině z obličeje smyjte.

Máš problémy s pletí? Špatný životní styl se ihned projeví na tvé pokožce
Zdroj: unsplash.com

Také doporučuji používat elektrické čistící kartáčky, které promasírují celou pleť a bude dobře prokrvená. Společně s čistícím gelem odstraní maz i make-up z pleti.

FOREO: obsahuje silikonová vlákna, a tak se v nich na rozdíl od běžných čistících kartáčků nezachytávají bakterie. Navíc jsou voděodolné a v různých barevných variantách! Tak šup, ať máš i ty jeden doma.

Domů
Sdílet
Diskuse