Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. ledna 2018 14:36
Čas čtení 0:00
Radka T.

Dubaj už neví, co vymyslet. Ve městě vyrostl gigantický rám za miliardu korun

ZAJÍMAVOSTI DUBAJ
Uložit Uložené

Město nejnověji ohromuje gigantickým rámem za miliardu korun.

Vždy má čím ohromit. Dubaj je městem ohromujících mrakodrapů i atrakcí od výmyslu světa, nyní se navíc může pochlubit dalším prvenstvím. Gigantický pozlacený rám, který slouží i jako rozhledna, je vysoký 150 metrů a ve světě nemá obdoby. Logicky je tak pro turisty výjimečnou atrakcí. Otevřeli ho v lednu tohoto roku.

Rám má výšku 150 metrů a šířku 93 metrů. Dvě vysoké věže spojuje most. V jeho středu se nachází chodník se skleněným dnem, po kterém se lidé mohou projít a vychutnávat si tak výhled na město. Cílem je pomocí tohoto rámu užít si výhled na starou i novou Dubaj. Rám zároveň reprezentuje očekávání i úspěchy města ve Spojených arabských emirátech.

Rám za skoro 40 milionů eur se nachází v Zabeel Parku, jeho součástí je interaktivní výstava o budoucnosti arabské metropole i rozšířená realita nejen o budoucnosti, ale i historii města.

V souvislosti s touto atrakcí proběhl již spor, jeho předmětem byla údajná krádež duševního vlastnictví. Ozval se totiž původní architekt. Fernando Donis vyhrál architektonickou soutěž a získal 100 tisíc dolarů, ale to bylo asi tak všechno.

Smlouva, kterou odmítl podepsat, totiž omezovala jeho konzultační činnost. Údajně se měl vzdát i svého duševního vlastnictví a dostal zákaz navštívit staveniště. Tvrdí, že město změnilo design rámu, najalo si stavební firmu a začalo stavět bez něj. A přestože stavba z jeho původního návrhu vychází, Donis mluví o krádeži duševního vlastnictví. Jako architekt se však při této stavbě zmiňuje výlučně on.

 

Príspevok, ktorý zdieľa rukhsar (@rukhsxr),

 

Príspevok, ktorý zdieľa Dubai (@dubai),

Domů
Sdílet
Diskuse