Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. ledna 2018 16:31
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Na Žižkově budují jedinečné veganské bistro. Pracovat tu budou lidé bez domova i bývalí vězni

GASTRO
Uložit Uložené

Bistro Střecha přináší výjimečný koncept, který bude spojovat klasické pokrmy ve veganské podobě za příznivé ceny a navíc bude začleňovat lidi bez domova a bývalé vězně zpět do společnosti.

V České republice je až 200 tisíc lidí bez domova. 22 tisíc pak za mřížemi. Bez stabilního prostředí a střechy nad hlavou si práci, byť by chtěli, mohou najít jen velmi těžce – stejně tak lidé po výkonu trestu. Společnost se jim spíše straní a exekutoři bijí na poplach. Na pražském Žižkově proto vzniká zajímavý koncept veganského bistra Střecha, který bude obě skupiny lidí zaměstnávat a snažit se o jejich začlenění zpět mezi ostatní. A REFRESHER se za nimi šel podívat, aby zjistil víc.

V sociálním družstvu Střecha nás je 5 lidí. Celý projekt stojí na třech pilířích – družstevnictví, sociální podnikání a veganství. Všichni tu mají rovná práva a rovný hlas, o jeho dalším směřování rozhodujeme kolektivně,“ vysvětluje jeden z členů družstva Filip Hausknecht, který se pomoci znevýhodněným osobám spolu s ostatními věnuje už delší dobu.

Jak se tak na různých akcích setkávali, přemýšleli, co by mohlo pomoct ještě víc. I proto je před rokem a půl skvělý nápad v podobě bistra, kde by tyto skupiny lidí mohli zaměstnávat. Vybíralo se mezi Žižkovem a Holešovicemi

Na Žižkově budují jedinečné veganské bistro. Pracovat tu budou lidé bez domova i bývalí vězni

„Je zákonem stanoveno, že si jakožto sociální družstvo můžeme ze zisku rozdělit maximálně 33 procent. To co zbude, musí jít zpět do investic – do prostoru nebo do mezd. Také se musíme snažit o lokálnost, ekologičnost, podporu místní komunity, pro což je Žižkov ideální.

Bistro Střecha je sociální, družstevně vlastněný podnik, jenž zaměstnává znevýhodněné lidi bez domova či po výkonu trestu. Až se s projektem sblíží, tak dostanou také podíl v bistru a budou moci rozhodovat a dalších jeho fungování. „Je to efektivnější, protože tím zahrneme všechny aspekty a pohledy lidí, co pracují přímo na place, což pak optimalizuje chod bistra.

Zároveň bude toto bistro výhradně veganské. „Věříme, že tohle je udržitelný a ekologický styl života. Chceme se zaměřit na to, abychom nebyli jako většina ostatních vegan podniků, kde dostanete sice zdravé jídlo, ale za hodně peněz. Budeme dostupní všem, všichni by měli mít možnost stravovat se vegansky.

Na Žižkově budují jedinečné veganské bistro. Pracovat tu budou lidé bez domova i bývalí vězni

Ceny proto slibují lidové. Koncept budou chutná levná jídla a meníčka za devadesát korun. „Ze surovin bez živočišných produktů se dá vařit skvěle, sytě, a přitom za nízké ceny. Budeme mimo bistra i kavárna, kromě obědů tak chystáme i snídaně a poté odpoledne budou tvořit nabídku stálé pokrmy. Zatím jsme ve fázi dokončování rekonstrukcí.

A lidový bude i výběr jídla. „Chceme tradiční lidová jídla od Česka směrem na východ. Těšit se můžou hosté na varenyky, veganský kebab, svíčkovou, guláš, řízek s bramborovým salátem,“ říká Filip. Nabídka kávy bude rovněž zajímavá, Střecha totiž chce využívat lokální výrobce a dodavatele, které mají rozumnou cenu a sociální přesah.

Jelikož radnice často nekomunikovaly, jak by se patřilo, museli si družstevníci pronajmout klasickou komerční budovu. Mezitím vybírali peníze přes Hithit, kde se jim po několika týdnech podařilo vybrat z původního čtvrt milionu téměř 300 tisíc korun. Vybrané peníze hodlají použít na vybavení kuchyně a baru.

Na Žižkově budují jedinečné veganské bistro. Pracovat tu budou lidé bez domova i bývalí vězni

Podle statistik spolku Lighthouse se průměrný dluh člověka opouštějícího vězení pohybuje okolo 520 tisíc korun –

 

– jelikož nemají čistý trestní rejstřík, je obtížné najít práci, a tak se vrací ke kriminální činnosti,“ dostává se Filip k cíli jejich projektu. Takový člověk pak žije na ulici, dochází k recidivě, což vede k tomu, že je opět na hraně společnosti, do společnosti se nezařadí a v nejhorším případě končí opět ve vězení. „Recidivisté tvoří asi 70 % současného obsazení věznic, což je jasný důkaz, že vězeňský systém nefunguje tak jak by měl a nápravná funkce je minimální.

V současné chvíli mají v bistru domluveny dvě zaměstnankyně a jednoho zaměstnance. „U nás jsou zatím dva po výkonu trestu a jedna žena bez domova, ale v současné době jsou všichni bez stabilního bydlení.

Cílem celého projektu je jejich začlenění zpět do společnosti, ale ani tady cesta nekončí. Případný zaměstnanec si po určité době (Filip odhaduje, že asi po dvou letech), kdy bude mít pocit začlenění, sám může vybrat, zda chce pracovat v restauraci dál, nebo půjde svojí cestou. Díky slušné mzdě si budou zaměstnanci moci najít své bydlení podstatně snáz a dále se rozvíjet.

Nejdůležitější je samozřejmě rozhodnutí daného člověka. Po roce plného úvazku se bude moci každý sám rozhodnout, jestli chce vstoupit do družstva a tím pádem se stát svým vlastním zaměstnavatelem. Budeme jim samozřejmě pomáhat se zajištěním stabilního bydlení, oddlužením a tak dále. Také se může stát, že už pak nebudou chtít dělat v bistru, a proto jsme připraveni jim pomoct s hledáním nové práce.

Na Žižkově budují jedinečné veganské bistro. Pracovat tu budou lidé bez domova i bývalí vězni

Obtíží se lidí z družstva moc nebojí, budoucí zaměstnanci jsou prý milí a pracovat chtějí. „Komplikace můžou nastat, ale lidé, se kterými spolupracujeme, jsou hrozně fajn a věřím tomu, že žádné problémy nenastanou. Vypadá to, že se těší.

Datum spuštění celého bistra se z důvodu komplikací při rekonstrukci posunulo na 12. února 2018.  Negativní reakce prý byly trochu očekávány, ale žádné nepřišly. „Stojí za námi tvrdá data, většina lidí ve vězení jsou totiž recidivisté – trestný čin se u nich zopakoval a stát jim v nápravě na svobodě příliš nepomáhá. Velké procento sociálních projektů spolupracuje s lidmi bez domova, a byť se tyto vrstvy překrývají, tak lidé po výkonu trestu jsou v pomoci bohužel stále dost opomíjeni.“

Domů
Sdílet
Diskuse