Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. ledna 2018 15:06
Čas čtení 0:00
Radka T.

Teprve 5letý kluk vyrábí umělé ruce pro handicapované děti. Své návrhy tiskne na 3D tiskárně

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Protetické ruce ulehčily život už desítkám dětí.

Jen 5letý Cameron Haight je mimořádně inspirativním dítětem. V útlém věku se místo hraní, aktivit typických pro jeho vrstevníky, raději věnuje pomoci jiným dětem.

Cameron se narodil s vrozenou vadou, v důsledku níž byly jeho prsty deformované, respektive spojené dohromady. I když podstoupil několik operací, skutečný průlom v jeho životě nastal až poté, co dostal 3D ruku. Ihned dostal naději, že se bude konečně moci naučit jezdit na kole, navíc svou protetickou ruku neskrýval, ale hrdě vystavoval ostatním.

Jeho matka Sarah viděla změnu v chování syna, potěšilo ji, že z náhradní ruky vůbec nebyl v rozpacích. Od té doby se společně rozhodli pomáhat dětem s podobnými obtížemi, pomocí 3D tiskárny pro ně vyrábějí náhradní ruce.

Asistenční umělé ruce začal chlapec navrhovat a vyrábět společně se svou mámou Sarah, když mu byly čtyři roky. Dosud jich vyrobili 44, určeny byly nejen pro děti ve Spojených státech, odkud Cameron pochází, ale i pro malé Japonce či Kanaďany. Jeho máma tvrdí, že Cameron se vždy zeptá i na to, zda je ruka určena pro dívku nebo chlapce, a podle toho přizpůsobuje i barvy.

Díky jeho vynálezu mohou prožít dětství bez rozdílů i děti bez prstů či rukou. Bez větších problémů tak budou moci udržet tužku či pero, páry umělých rukou jim však dávají schopnost držet jakékoliv předměty včetně mobilů.

„Cam navrhl malé zařízení, které pomůže udržet v 3D ruce pomůcku ke psaní v té správné pozici,“ popsala jeho máma. Sarah vyzdvihuje to, že díky vlastním komplikacím dokáže chlapec odhadnout, co by nejlépe pomohlo jiným dětem, neboť sám s takovou náhradní rukou žije.

Domů
Sdílet
Diskuse