Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. ledna 2018 9:57
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

V Černobylu vyrostla další elektrárna. Stavba 100 metrů od místa katastrofy dokáže zásobovat menší město

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ukrajina se rozhodla místo katastrofy využít naplno.

Oblast ukrajinského Černobylu je po světě nešťastné proslulá masivním výbuchem jednoho z reaktorů v roce 1986. Tehdy se nad Evropu vyvalil obrovský oblak radioaktivních částic a části Ukrajiny či Běloruska byly neobyvatelné. Celá událost má na svědomí 31 životů, ale odhaduje se, že důsledky si nesou tisíce dalších obětí.

Tak či onak, samotná oblast je aktuálně uzavřena pod sarkofágem a blízké okolí slouží pro turistické výlety. Opuštěnou oblast se zakázaným vstupem se však Ukrajina rozhodla využít ve svůj prospěch a jen sto metrů od sarkofágu, pokrývajícího mimořádně radioaktivní ostatky katastrofy, vyrostla další elektrárna.

V Černobylu vyrostla další elektrárna. Stavba 100 metrů od místa katastrofy dokáže zásobovat menší město
Zdroj: Fi Dot

Tentokrát se však stát vydal bezpečnější cestou a nedaleko bývalé jaderné elektrárny umístil elektrárnu solární, a to přibližně na rozměr dvou fotbalových hřišť. 3 800 fotovoltaických panelů vyšlo Ukrajinu na přibližně milion eur a zvládnou pohánět menší město. Za projektem stojí ukrajinsko-německá firma Solar Chernobyl, ta se již stará o druhou solární elektrárnu v Bělorusku, rovněž v radioaktivní zóně.

Sesterská elektrárna v Černobylu však zatím není v provozu, do něj bude uvedena v průběhu příštích týdnů.

Domů
Sdílet
Diskuse