Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. ledna 2018 12:24
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Teploměr to v nejchladnější obci světa vzdal při -62 °C. Mrazivý Ojmjakon dává pořádně zabrat i místním

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na extrémní teploty jsou místní zvyklí, ale i tak jim dávají zabrat.

Lidé po celém světě zažívají bláznivé extrémy počasí, přičemž v Austrálii v jednu chvíli zaznamenávali rekordní horka, zatímco ve Spojených státech amerických a Kanadě dosahovala teplota až -50 stupňů Celsia.

O extrémní výkyvy však nemusí mít strach v nejchladnější trvale obydlené obci na světě s názvem Ojmjakon, protože v lednu tam teplota dosahuje v průměru okolo -50 stupňů Celsia a klidně může klesnout ještě níže, což se v posledních dnech i událo. V historii tam naměřili rekord v bodě, kdy teplota klesla na -67,7 stupně Celsia, avšak tato teplota byla zaznamenána ještě v roce 1933 a až do roku 2018 nebyla překonána nebo alespoň vyrovnaná.

Naneštěstí pro místní obyvatele, letos měla teplota padnout přesně na -67 stupňů Celsia, což však nedokázal zachytit ani nový elektronický teploměr, který byl v obci nainstalován loni, protože se při teplotě -62 stupňů Celsia rozhodl prostě přestat pracovat. V obci přitom bývá taková zima, že člověku krátce po opuštění domu zamrzají řasy, problémy nastávají i s tekutinami a zábava není ani startování aut, protože lidé je raději nechávají nastartované celou noc, aby se mohla ráno vůbec pohnout.

Digitální teploměr měl obci pomoci propagovat místní cestovní ruch, což se sice podařilo, ale nepředpokládaným způsobem, protože pokud se takové zařízení porouchá, pak musí být už pořádná zima.



Domů
Sdílet
Diskuse