Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. ledna 2018 13:14
Čas čtení 0:00
Richard Balog

Oblíbený návrhář Kanyeho Westa, ale i Enfin Levé nebo LAFORMELA. Výrobci od nás a z blízkého okolí, jejichž práce baví celý svět

MÓDA
Uložit Uložené

Oděvní průmysl neustále dělá pokroky a do popředí se dostávají také značky ze zemí, které nepatří mezi vedoucí hráče na trhu.

Móda se každým rokem posouvá mílovými kroky a doba, kdy většina kvalitních věcí nebo značek pocházela ze zemí jako Itálie, Francie či Velká Británie, je už minulostí. Do oděvního průmyslu totiž stále častěji začínají pronikat také výrobci s kořeny z menších evropských států, kde vysoké krejčovství nemá až tak bohatou historii.

Dnešním článkem projevíme obdiv designérům a značkám, které jsou buď přímo z Česka a Slovenska, respektive jsou s našimi domovinami úzce spjati původem nebo pocházejí z blízkého okolí. Tím myslíme Rakousko a Polsko.

Enfin Levé

Začínáme v Polsku. Většina lidí moc severním sousedem nedůvěřuje, a to zejména co se týče potravin nebo oblečení.

Enfin Levé je ovšem zcela jiný případ a s čistým svědomím můžeme napsat, že jde o značku nabízející prvotřídní oblečení, které kvalitou a střihy schová do kapsy i známější výrobce. Hlavou celého projektu se zatím 6letou historií je Michiel van Diem, který toho o EL prozradil více v rozhovoru. V případě zájmu o jednotlivé kousky klikejte sem, ale musíme vás předem upozornit, že cenová politika je nastavena stejně jako kvalita na trochu vyšší úroveň.

LAFORMELA 

Československá manufaktura s honosným názvem, která dokáže vytvořit šaty na večerní událost, ale stejně tak i kousky jako dělané do ulic. LAFORMELA si získala nejen nás, ale například i lidu z Footshopu, na základě čehož vznikla i společná mini kolekce, přičemž jednotlivé modely si stále můžete koupit skrz web prodejce.

Za výjimečným dílem stojí dvě osoby, a to jmenovitě Antonín Soukup a Miroslava Kohutiarová, kteří se společně doplňují, čehož výsledkem jsou modely plné nápadů. Rafinované střihy, nadčasové designy, skvostná hra barev a unisex výrobky (samozřejmě, že ne úplně všechny). Přibližně takto bychom mohli charakterizovat tuzemskou značku, kterou, věříme, čeká i globální úspěch. Světová móda vyráběná na našem území.

Helmut Lang

Překvapeni? My jsme byli. Tedy jen v prvním okamžiku před pár lety, kdy nás ani nenapadlo, že Helmut Lang se narodil ve Vídni. Kultovní módní návrhář, jehož zlatá éra z přelomu tisíciletí budí pozornost dodnes. Například takový Kanye West vysloveně vyhledává archivní kousky z rukou jmenovaného mága přirovnatelného k Rafu Simonsovi.

Samotná značka sice již dlouhou dobu sídlí v New Yorku, ale Rakušané jako správní patrioti stále berou Helmuta za svého a v podstatě se jim vůbec nedivíme, protože mají být na co pyšní, že ano. Jako důkaz vám určitě postačí i následující čtyři snímky a v případě potřeby koupě neváhejte navštívit prodejce jako END.

NEHERA

Druhý československý skvost je tu s námi už od 30. let minulého století a za jeho tehdejším vznikem stál Ján Nehera, jehož jméno je názvem dodnes. Jeho dílo bylo dlouhá léta zapomenuto, přičemž na svůj velký návrat si muselo počkat až do roku 2014, kdy vstoupili do společnosti investoři odhodlaní uspět.

Odezva kvalitní práce v kombinaci s dobrou pověstí a slavnou minulostí na sebe nenechala dlouho čekat a během pařížského týdne módy v září roku 2015 předvedla NEHERA svou novou kolekci. Všechny kousky vycházející z rukou návrhářů se mohou pyšnit nápisem „Vyrobeno v Evropě“, a to převážně právě u nás doma. Možná to bude pro mnohé z vás maličkost, ale obdobné záležitosti dokáží udělat skvělý dojem.

FEMME MAISON

Rakousko v dnešním výběru podruhé, avšak tentokrát půjde o čistě dámskou záležitost, jak vyplývá už z názvu. Naši jižní sousedé jsou před námi na míle vzdálení v mnoha aspektech důležitých pro spokojený život, ale s módou se jim můžeme rovnat. Tím samozřejmě nechceme snižovat kvality FEMME MAISON, ale alespoň mírně si posunout renomé směrem nahoru.

Luxusní výrobce se sídlem v hlavním městě si zakládá především na kvalitních materiálech, vysokých standardech při výrobě a nadčasovosti, díky čemuž nebudete muset jejich kousky po sezóně vyřadit ze šatníku. My dané aspekty mimořádně ceníme a právě proto jsme se rozhodli tuto minimalistickou značku zmínit. Pro více informací vám už ale doporučujeme navštívit  oficiální stránku a v případě výletu do Vídně nahlédnutí do ateliéru na ulici Hahngasse 15/EG 3.

Domů
Sdílet
Diskuse