Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. ledna 2018 16:22
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

V pražských Holešovicích vznikne Re-Use centrum. Na nový blešák může kdokoli přinést starý nábytek, knihy, vinyly či deskové hry

ZAJÍMAVOSTI EKOLOGIE
Uložit Uložené

Nábytek, knihy, kočárky, nádobí, mobily. I to lze odevzdat do pražského Re-Use centra, které vznikne v Holešovicích.

Praha se inspirovala Vídní a Budapeští. V holešovické čtvrti vybuduje nové Re-Use centrum. Na Pražské tržnici, v hale číslo 32, tak vznikne místo, kam může každý odnést své staré použité věci, které jsou sice funkční, ale které by už jinak nevyužil a tedy zřejmě vyhodil do popelnice.

Po dovezení tyto věci zaměstnanci roztřídí, nacení a udají do prodeje za několik jednotek až stovek korun. Podobné místo vzniklo už před dvěma lety v Brně, kam místní navozili tisíce různých předmětů, které by skončily na smetišti. Praha chce navázat spolupráci i s různými muzei, azylovými domy či charitami, kde by staré věci mohly být ještě nějakým způsobem prospěšné a smysluplné.

V pražských Holešovicích vznikne Re-Use centrum. Na nový blešák může kdokoli přinést starý nábytek, knihy, vinyly či deskové hry
Zdroj: Kikos/Pixabay.com

Ekologický blešák má za úkol snížit spalování odpadu, případně zmenšovat velikost skládek. Chce předmětům vdechnout nový život a vrátit je zpět do oběhu. Cílem je také rozšířit povědomí o ekologii, takže se tu budou konat ekologické workshopy a semináře pro školy, ale např. i pro zájemce, kteří se budou moct v dílně naučit staré věci opravovat.

Doporučeno
KVÍZ: Víš, co znamenají tyhle symboly na oblečení? KVÍZ: Víš, co znamenají tyhle symboly na oblečení? 3. ledna 2024 16:00

Inspirovalo nás rakouské hlavní město, kde tamní Re-Use centrum Tandler velmi dobře funguje a stalo se i novou turistickou atrakcí,“ uvedla pro Pražský deník radní Jana Plamínková. Právě na vídeňském blešáku lze sehnat téměř všechno – nábytek, deskové hry, oblečení, nádobí, knihy nebo gramofonové desky a hudební CD.

Na podobných bleších trzích lze často nalézt i věci, které už např. nikde nejsou k sehnání. Podaří se Praze navodit podobnou atmosféru?

Domů
Sdílet
Diskuse