Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. ledna 2018 10:09
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Matka vybírá od své 5leté dcery nájem. Chce ji dopředu připravit na tvrdou realitu skutečného světa

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Finanční gramotnost je jednou z nejdůležitějších věcí v životě.

Skoro každý rodič se snaží vychovat své dítě tak, aby se o sebe v budoucnosti dokázalo dobře postarat. Názory o tom, kdy je třeba dítě začít učit i o důležitosti peněz, se liší, ale jedna americká matka Essence Evans se rozhodla vychovávat svou dceru i po finanční stránce už od pěti let. Malá dcera sice každý týden dostává 7 dolarů, ale 5 z nich musí následně předat své mámě.


První dolar zaplatí za nájemné, druhý za vodu, třetí za elektřinu, čtvrtý za televizi a pátý za jídlo. Zbývající 2 dolary jsou čistě její a může si za tyto peníze koupit cokoliv, po čem touží, ale naštěstí neví, že prvních 5 dolarů si její máma nenechává pro sebe. Místo toho jí je odkládá na spořicí účet, kde pak za 13 let po dovršení dospělosti najde 3380 dolarů, které jí snad pomohou postavit se na vlastní nohy.

Essence se pro tento přístup rozhodla proto, aby naučila svou dceru zacházet s penězi a připravila ji na život ve skutečném světě, kde lidé prostě většinu své výplaty musí utratit na nejdůležitější položky a pro sebe jim zbývá pouze zlomek z toho, co skutečně vydělají. Její příspěvek na Facebooku sdílelo více než 330 tisíc uživatelů, a i když se občas našli kritici, kteří si myslí, že dítě by v pěti letech nemělo přemýšlet o penězích a účtech, většina uživatelů Essence chválila.

Matka vybírá od své 5leté dcery nájem. Chce ji dopředu připravit na tvrdou realitu skutečného světa
Zdroj: Essence Evans/Facebook
Domů
Sdílet
Diskuse