Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. ledna 2018 17:53
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

V Česku padl nový rekord. Byla vytvořena největší národní vlajka, která bude součástí oslav 100 let od vzniku Československa

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nový český rekord je na světě. Vznikla největší národní vlajka.

V Liberci se před nedávnem zrodila největší česká vlajka. Má úctyhodné rozměry 18 × 12 metrů, váží asi 25 kilogramů a stojí za ní sedmičlenný tým Jana Vereščáka z firmy Libea, která se zabývá právě výrobou vlajek a potiskem textilií. Pracovalo se na ní 30 hodin čistého času a aby ji mohli výrobci vůbec složit, museli si pronajmout celou tělocvičnu.

Proces tvorby kolosálního díla popsal pro server iDNES Jan Vereščák, majitele liberecké společnosti. „Museli jsme sešít pruhy látky o šíři 150 centimetrů. Nejvíce práce a času zabralo sestavit nástřihový plán, protože každý pruh každé barvy je kvůli modrému klínu sešikmený,“ uvedl. 

Rekordní velikost vlajky už stihla posvětit i Agentura Dobrý den, která eviduje veškeré tuzemské rekordy a kuriozity a která letos slavnostně zahájila veletrh cestovního ruchu Regiontour v Brně, kde by měla být nová největší vlajka k vidění. 

K jejímu zapsání do České knihy rekordů bylo navíc vybráno symbolické místo – obřadní síň pelhřimovského městského úřadu. Právě zde byla totiž roku 1918 vyhlášena Československá republika

Maxi vlajka se stane také součástí akce nazvané Český den s českými vlajkami, která se uskuteční 28. října na oslavu jubilejních 100 let od vzniku samostatného státu. Jak se vám rekordní vlajka líbí? Dejte nám vědět níže v komentářích.

 


 


Domů
Sdílet
Diskuse