Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. ledna 2018 22:57
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Kapské Město může být za 91 dní bez pitné vody. Pro obyvatele tak nastane kritická situace

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Obrovské sucha dělají z Kapského Města velmi ohroženou oblast.

Vliv člověka na planetu Zemi se dokáže projevit v mnoha nepříznivých směrech. Často ovlivňuje například životní prostředí a mnohdy tak nebývá výjimkou, že spolu neustále vznikající problémy často spolu souvisejí. Jedním z nich je i problém, který musí urychleně vyřešit Kapské Město, největší sídlo Jihoafrické republiky. Miliony jeho obyvatel se totiž mohou brzy ocitnout bez pitné vody.

Jak k tomu však došlo? Paradoxně, ještě před několika lety byla oblast Kapského Města jednou z nejvodnatějších na celém světě, to se však za poslední měsíce změnilo. Nepřemožitelná suchá sužující jižní část afrického kontinentu zkrátka nedokázala přinést dostatečné množství srážek a zásoby vody v okolí Kapského Města klesly na kritické minimum.

Experti už vytyčili den, kdy se celá situace ve městě změní. 21. dubna dosáhnou zásoby vody v přehradách jen 13,5 procenta, a pokud k tomu dojde, přítok ve vodovodech se vypne – výjimkou budou záchranné služby a nejchudší oblasti. Obyvatelé si pro vodu budou muset chodit na jedno z dvě stě míst. Voda však bude na příděl a každý člověk si bude moci denně odnést 25 litrů vody a s ní naložit tak, jak uzná za vhodné.

Kapské Město může být za 91 dní bez pitné vody. Pro obyvatele tak nastane kritická situace
Zdroj: pixabay.com

Město je však momentálně v pohotovosti a urychleně pracuje na projektech schopných recyklovat vodu. Stejně tak staví tři odsolovací čistírny vody, které by měly být hotové už v březnu. Kapské Město navíc žádá obyvatele, aby denně v žádném případě nevyčerpali více než 87 litrů pitné vody.

Zpět
Sdílet
Diskuse