Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. ledna 2018 3:03
Čas čtení 0:00
Radka T.

Odborník na závislosti: Heroin a píchání drog jsou na ústupu, sklenice vína denně škodí a tráva může způsobit duševní poruchy

REFRESHER
Uložit Uložené

Ředitel Centra pro léčbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica připomíná, že alkohol a drogy nejsou nezbytnou součástí života.

Do Centra pro léčbu drogových závislostí v bratislavském Ružinově lidé přichází pravidelně. Někteří se jen přišli dát otestovat, další se chodí léčit ambulantně nebo je v centru hospitalizují na pár týdnů. Cíl je jasný – zjistit, zda mají v těle návykovou látku nebo dostat se ze závislosti, získat naději na lepší život, zpět své blízké či zničený vztah. Centru šéfuje zkušený odborník a psychiatr Ľubomír Okruhlica. V otevřeném rozhovoru nám prozradil, jak dlouho vlastně zůstanou v moči drogy, jaké závislosti postihují lidi nejčastěji, co je „nakopne“ k vyhledání léčby a mnoho dalšího. 

S jakými závislostmi se u vás lidé léčí?

Liečia sa – ako hovoríme v medicíne – s látkovými, ale aj nelátkovými závislosťami. Zatiaľ jediná medicínsky akceptovaná nelátková závislosť je od patologického hráčstva, teda gambling. Pri látkových sú to drogy, alkohol i závislosť od nikotínu.

Máte pacienty, kteří se chodí léčit ambulantně, tedy přijdou a odejdou, a potom lidi hospitalizované v lůžkové části...

Áno, máme aj formu ústavnú, teda liečbu hospitalizáciou i ambulantnú formu. No ak ide o hospitalizáciu, nie každý ju potrebuje. Ambulantná liečba je však nevyhnutná v každom prípade. Niekto potrebuje kratšiu, niekto dlhšiu hospitalizáciu, maximálne 12 týždňov, ale veľa ľudí sa lieči bez ústavnej formy. Nie je to vždy potrebné. Závisí však od človeka, od fázy i stavu, v akom sa nachádza, keď žiada o liečbu. Máme 26 lôžok, ktoré sú takmer vždy obsadené a okrem toho máme na mesačnej báze vyše tisíc pacientov ambulantne. Takže prevažuje táto forma (ambulantná – pozn. red.).

Ľubomír Okruhlica

Odborník na závislosti: Heroin a píchání drog jsou na ústupu, sklenice vína denně škodí a tráva může způsobit duševní poruchy
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Jak často k vám chodí pacienti, kteří se léčí ambulantně? Převažují ti, které pošle soud, nebo se rozhodnou přijít sami od sebe?

Závisí podľa toho, v akej sú fáze. Sprvu by mali chodiť minimálne 1 - 2 razy do týždňa. Minimálne pokiaľ hovoríme o stavoch pred kompletnou úzdravou, by to malo byť aspoň dvakrát do mesiaca pri dlhšie abstinujúcich v procese liečby. Ale sú aj takí – v prípade substitučnej liečby pri závislosti od heroínu, ktorí k nám chodia päť dní v týždni, čiže prakticky denne.

Pokiaľ ide o súdom nariadené liečenia alebo dobrovoľné, v drvivej väčšine prípadov prevažuje skôr dobrovoľná liečba. Súdom nariadených pacientov máme do 5 percent, ale spolu ich je v evidencii 1 500. Mnohé sú nevykonateľné, pretože sú odsúdení vo výkone trestu, o niektorých nevieme, kde sú. No na to je už komunikácia so súdmi, pýtajú sa, či sa daný človek dostavuje na liečbu a ak nie, prečo. V reáli ich teda ani zďaleka toľko nechodí a tí, čo chodia reálne, tvoria 5 percent našej klientely. Výrazne však prevažuje dobrovoľná liečba, kde je efekt lepší.

Jak probíhá ambulantní léčba?

Najprv sa musí urobiť komplexné vyšetrenie, a to aj pred nástupom na lôžkovú liečbu. Až na akútne prípady sa najprv musí začať ambulantnou liečbou. Potom zvážime, čo odporučíme človeku, či začať ústavnou liečbou, alebo pokračovať ambulantne, ale je to aj na ňom. Nemôžeme ho donútiť, s výnimkou súdom nariadených rozhodnutí. Vyšetrenie obsahuje vyšetrenie psychiatrom, psychologické, základné, teda telesné – do toho patria laboratórne vyšetrenia krvi, pečeňových funkcií, ako i toxikologické vyšetrenie. Potom sa v spolupráci s pacientom dohodne, ktorou formou a v akom programe bude pokračovať. Existujúcich variánt je viacero - podľa toho, o akú závislosť ide a či majú ľudia aj iné duševné alebo telesné ochorenie.

Dostávají i nějakou náhradu drogy?

Len v prípade heroínu. Pri opiátoch existuje substitučná liečba metadónom, ale títo tvoria menšinu z našej klientely. Číslom jeden je alkohol a pokiaľ ide o ostatné látky, takzvané drogy, medzi pacientmi, čo k nám chodia, prevažuje kanabis, teda marihuana a pervitín.

Ilustrační foto

Odborník na závislosti: Heroin a píchání drog jsou na ústupu, sklenice vína denně škodí a tráva může způsobit duševní poruchy
Zdroj: flickr.com/Abulic Monkey

Co tedy dostávají pacienti obvykle?

V prvom rade vyšetrenie, ďalej sa to skladá z dvoch komponentov. Teda liečby liekmi - závisí však od drogy a stavu. Môžu to byť lieky na upokojenie alebo na spanie, avšak také, ktoré nevyvolávajú závislosť. Súčasne sa začína s didaktoterapiou, čo je vlastne akési zorientovanie sa v problematike liečby závislosti, a pokračuje to špecifickou psychoterapiou. Máme rôzne programy podľa toho, o akú skupinu ide. Napríklad programy pre psychoterapiu alkoholikov, iné sú pre ľudí s problémami s marihuanou či pervitínom, a iné pre hráčov. K tomu by malo dochádzať minimálne raz za týždeň. Okrem toho existujú i možnosti kombinácie - ak je to potrebné a pacient súhlasí - s individuálnou psychoterapiou. Ďalej prebiehajú pravidelné psychiatrické kontroly a testovanie na prítomnosť drog alebo alkoholu.

Jaký mají denní režim pacienti, kteří jsou u vás hospitalizováni?

Veľmi sa to líši od toho, v akom stave sú. Napríklad tí, ktorí majú ťažké telesné komplikácie, sa nezúčastňujú na viacerých programoch. Okrem liekov, ktoré pacienti dostávajú podľa potreby hlavne v prvých fázach, je to skupinová alebo individuálna psychoterapia a terapeutický režim.

Domů
Sdílet
Diskuse