Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. ledna 2018 11:53
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Mercedes Adolfa Hitlera se překvapivě nepodařilo prodat. Za luxusní vůz diktátora nikdo nenabídl ani vyvolávací cenu

TECH
Uložit Uložené

Vůdcův automobil nového majitele nenašel. Za černý mercedes nikdo nenabídl ani vyvolávací cenu.

Ve Spojených státech v uplynulých dnech proběhla velká aukce automobilových veteránů, jedním z nichž byl i jeden vskutku unikátní exemplář – luxusní kabriolet Mercedes-Benz 770K, který před lety vlastnil Adolf Hitler. Historický vůz však mezi přítomnými žádné valné vzrušení nevzbudil a nikdo za něj nebyl ochoten nabídnout ani vyvolávací cenu, která byla stanovena na 10 milionů dolarů (~200 milionů korun). 10 procent z vybraných peněz přitom mělo být použito na vzdělávací program o holokaustu.

O černý mercedes ze všech přítomných projevil zájem jen jeden kupec, který ovšem za auto nabídl „pouhých“ 7 milionů dolarů. Aukční síň Worldwide Auctioneers, která událost pořádala, následně přiznala, že nezájem o automobil nacistického vůdce ji překvapil.


Model Mercedes-Benz 770K byl uveden do výroby ve 30. letech minulého století a majitelem jednoho z nich se stal právě i nechvalně známý diktátor. Ten si nechal na zakázku vyrobit svůj vlastní kus, a přestože se jedná o otevřený kabriolet, může se pochlubit neprůstřelnými okny nebo pancéřováním v podlaze, zadní části auta a taky ve dveřích.

Jak uvádí zpravodajský server Novinky, Hitler svůj mercedes využíval především pro přehlídky a společně s vůdcem nacistické Třetí říše se v něm svezl například také italský fašistický diktátor Benito Mussolini během jedné ze svých návštěv v Německu.

Na konci druhé světové války se vozu zmocnila americká armáda, která jej využívala ve Francii. V následujících letech byl mercedes převezen do Spojených států jako soukromý majetek a jeho majitel jej poskytoval pro různé přehlídky. V roce 2004 si jej pak do sbírky pořídil nejmenovaný ruský kupce.


Navzdory nezájmu o Hitlerův mercedes se však v minulosti prodala celá řada jiných předmětů, které německému diktátorovi patřily. Například v roce 2011 bylo v Británii vydraženo diktátorovo ložní prádlo za 3000 dolarů (~62 tisíc korun), které „zdobily“ vyšívané hákové kříže a Hitlerovy iniciály. V červnu roku 2016 byl v aukci prodán jeden pár Hitlerových ponožek za přibližně 21 tisíc dolarů (~436 tisíc korun) a v loňském roce se prodal diktátorův telefon, za který kupec zaplatil 243 tisíc dolarů (~5,1 milionu Kč). 


Domů
Sdílet
Diskuse