Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. ledna 2018 10:37
Čas čtení 0:00
Richard Balog

Toronto je největší líhní hudebních talentů. Po Drakeovi a The Weekndovi si místo na scéně hledají další interpreti

HUDBA
Uložit Uložené

Hip hop, R&B, grime, alternative, ale také prvky electra nebo soulu. Hudební scéna kanadské metropole nabízí vše, po čem vaše uši touží.

Hudební svět je den ode dne bohatší o desítky nových jmen, přičemž je nemožné zachytit byť jen padesát procent tvorby všech talentovaných umělců, kteří stojí za více než jen jeden poslech. Na jedné straně můžeme hovořit o škodě, na druhé naopak o možnosti poskytnout vám tip na hudbu v podobě dosud (pro naše končiny) neznámých interpretů.

Dnešním článkem opustíme domácí scénu a navštívíme Kanadu, konkrétně Toronto, které disponuje snad největší líhní talentů různých stylů. Známá metropole totiž nepatří jen Drakeovi a The Weekndovi, ale i dalším lidem se vskutku pestrou tvorbou. Zároveň ovšem nebudeme zmiňovat ani jména jako Majid Jordan, Daniel Caesar, Jazz Cartier či River Tiber, protože jde již o interprety se slušně rozběhnutými kariérami.

dvsn

Začínáme přímo ve stáji OVO Sound, kde si pod svá křídla vzal kluky z dvsn (division) Champagne Papi s Noahem "40" Shebibem. Mladé duo ve složení Daniel Daley (zpěvák) a Nineteen85 (producent) si společně sedlo naprosto dokonale a výsledkem jsou aktuálně vyprodané kluby během celého amerického turné.

Komerční úspěch však nedorazil ihned po vstupu na scénu, neboť debutovým albem Sept. 5th z roku 2016 oslovili spíše kritiky než masy lidí, a to i přes poměrně chytlavé skladby. Za všechny zmíníme With Me s pikantním textem, jaký má koneckonců velká část tvorby dvsn. Videoklip s atraktivní tmavovláskou můžete zhlédnout níže.

Vydáním projektu Morning After v říjnu 2017 už avšak rozvířili mnohem hlubší vody a získali si pozornost evropských posluchačů, mezi něž přijdou v rámci aktuálního World Tour. Více informací už naleznete zde.

Sean Leon

První zástupce rapového žánru v dnešním článku, kterého byste už neměli přehlížet, tedy pokud vám jméno Sean Leon nic neříká. Jde o 27letého interpreta pohybujícího se na domácí scéně od roku 2013, kdy vydal první mixtape Ninelevenne, the Traged s 13 skladbami a najdete ho například na platformě Apple Music.

Zakladatel IXXI initiative rád spojuje obdobně smýšlející umělce ze svého rodného města, pro něž není v tvorbě podstatné ego, ale vzájemná spolupráce či podpora. Zmíníme například D.R.O., BADBADNOTGOOD, Jazz Cartiera nebo talentovanou producentku WondaGurl stojící například za singlem Antidote od hvězdného kolegy Travise Scotta.

Samotnou produkci Seana Leona bychom mohli označit titulem „pokorná“, ale o to vzácnější v dnešních dnech, kdy jsou do popředí dávány spíše hmotné věci.

 

Tre Mission

Grime, dubstep nebo prvky dancehallu či reggae ve společné kombinaci neovládly naplno jen britskou hudební scénu, ale své čestné místo si našly také v zámořské zemi, jejíž chloubou je hokej. MC s karibskými kořeny zní jako by byl součástí londýnské rodiny umělců a ne nadarmo s ním už spolupracovaly i hvězdy typu Skepta, Wiley a JME.

Poctivý lyrický náklad, energická hudba a výborný projev zdobí umělce, o kterém toho zatím příliš mnoho nevíme, ale určitě se to v dohledné době změní. Pokud patříte mezi fanoušky žánrů uvedených výše, Tre Mission by měl být zaručeně součástí vašich playlistů bez ohledu na to, zda je, či není z hlavního města Anglie.

 

a l l i e 

Chybět samozřejmě nebudou ani zástupkyně něžnějšího pohlaví, neboť ty dokáží dodat hudbě úplně jiné cítění a vnitřní rozměry než mužští kolegové. Jako první si tedy představíme soulovou zpěvačku, ještě donedávna patřící mezi undergroundovou scénu města, ve kterém hrává domácí zápasy tým NBA Toronto Raptors.

Hudba z budoucnosti plná smyslnosti, při jejímž poslechu zapomenete na čas a necháte se unášet mírně asijským proudem ve spojení se sametovým hlasem krásné Kanaďanky. a l l i e je hudebním zjevem, na jaký nenatrefíte každý den, a proto vám doporučujeme poslechnout si její práci skrz různé streamovací platformy.

 

PLAZA

OVO Sound v dnešním článku podruhé, a to se svým nejnovějším členem, jehož občanské jméno není známo. Žánrově se od soulu mírně odkloníme k pro Toronto příznačnému R&B nesoucímu se na temných vlnách, které nás tak baví už od dob první vydané skladby The Weeknda. Sami jen těžko věříme tomu, že jedno město může vyprodukovat tolik kvalitních interpretů obdobného zaměření.

PLAZA má charisma, které nelze nacvičit, jednoduše ho v sobě musíte mít a nenuceným způsobem ho dokázat i prodat. Zatím to zvládá bravurně, a tak nás vůbec nepřekvapuje, že po objevení manažerem labelu Oliverem El-Khatibem si mladého kreativce zamiloval i samotný 6 God. Nyní už zhasněte světla, zavřete oči a ponořte se do myšlenek zpěváka s nesporným talentem. Pro projekt Shadow klikejte sem.

 

BAKA NOT NICE 

Od člena týmu bezpečnosti Drakea až po součást tamní rapové scény, i takto bychom mohli ve stručnosti popsat BAKU. Poslední člen labelu OVO Sound, kterého vám dnes alespoň v krátkosti představíme, nás dokázal zaujmout i přesto, že v kolonce jeho vlastní tvorby najdeme zatím jen 3 vydané single.

Travis Savour, jak zní občanské jméno párkrát trestaného chlapce z Toronta, patří mezi nejbližší přátele Champagne Papiho, a tak bylo jen otázkou času, kdy to zkusí i za mikrofonem. První pokus přišel už v roce 2013, kdy na skladbě From Time přispěl vokály. Následně se hudebně odmlčel a vrátil se až v průběhu uplynulých 12 měsíců, kdy hostoval na playlistu More Life, konkrétně na Free Smoke a Gyalchester.

Myslíte, že BAKA dokáže zužitkovat silné zázemí a dobrý start pro plnohodnotné proražení v hudebním průmyslu, nebo navždy zůstane jen ve stínu torontských kolegů?

 

Jessie Reyez

Od vysloveně klubového rapu si opět odskočíme do klidnějších vod R&B s jemným ženským rukopisem. Zpěvačka s kolumbijským původem Jessie Reyez si vás zaručeně získá už od prvních sekund po puštění některé z jejích skladeb, zejména díky hlasu.

26letá tmavovláska s mírně exotickým vzhledem si jako jedna z mála dnešních zpěvaček píše texty sama, což podle nás dodává tvorbě nový rozměr. Svým prvním EP z minulého roku si našla fanouškovskou základnu, která postupně roste každým dnem a v případě, že Jessie bude i nadále pracovat tvrdě jako doposud, neobáváme se o její hudební kariéru.

Zmíněný projekt s názvem Kiddo si můžete poslechnout zde a níže se nachází snad největší hit Figures, se kterým se dostala i do domácího výběru Billboard Hot 100.

 

Tasha the Amazon

Ženský rap se těší stále větší popularitě, o čemž svědčí i množství zoufalých pokusů na naší scéně, samozřejmě čest výjimkám. Třetí a zároveň poslední zástupkyně něžnějšího pohlaví v rámci článku jde velmi tvrdě a kromě samotného rapování se věnuje také produkci, což vždy dokážeme ocenit.

Pokud bychom měli co nejvýstižněji popsat hudbu Tashy the Amazon, bylo by to slovy jako energická, pouliční či tvrdá, a to je ve spojení s projevem a vzhledem mladé interpretky doslova vražedná kombinace. Milé slečny, přesně takto má vypadat ženský rap v roce 2018, klidně se můžete inspirovat. Debutové EP Die Every Day si můžete poslechnout skrz Spotify.

 

88GLAM

Do výběru jsme se rozhodli zařadit i torontské duo ve složení Derek Wise a 88 Camino, které je již upsáno pod labelem XO a všichni velmi dobře víme, kdo je hlavou oblíbeného uskupení.

The Weeknd má stejně jako již dnes párkrát zmíněný Drake dobrý nos na talenty a pod svá křídla tak nevezme každého, kdo mu napíše. Kluci z 88GLAM nás avšak svým debutovým projektem opravdu potěšili a už teď se těšíme na nové věci nesoucí se na obdobných vlnách. Nyní si už ale vychutnejte zdařilý vizuál na jednu z jejich nejlepších skladeb. Mimochodem, za pozornost určitě stojí také sólová tvorba Dereka Wise.

 

Allan Rayman

Posledním dnes představeným interpretem alespoň částečně opustíme naši komfortní zónu žánrů jako rap či R&B a ponoříme se do vod alternativní hudby s prvky rocku, grunge, ale i popu. V případě Allana nám to ale vůbec nevadí, protože jde o všestranného hudebníka, který velmi dobře ví, co dělá.

Mimořádně produktivní zpěvák stihl za poslední 2 roky vydat stejný počet alb a k tomu ještě i EP, přičemž všechny 3 projekty disponují obrovskou kvalitou. Zajímavostí je, že Allan úzce spolupracuje také s výše jmenovanou Jessie Reyez a jejich společnou skladbu si můžete poslechnout zde. O tom, zda z na pohled skromného Kanaďana vyroste celosvětová hvězda, ještě nyní nevíme, ale každopádně mu budeme držet palce.

Domů
Sdílet
Diskuse