Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. února 2018 13:21
Čas čtení 0:00
Radka T.

Atraktivní hostesky na F1 skončily. Kdysi tradiční zpestření závodů má být už sexistické a trapné

SPORT
Uložit Uložené

Sexy hostesky už po novém neodrážejí hodnoty značky.

Už jsme si dávno zvykli na to, že na sportovních akcích nesmí chybět krásné ženy. Sexy hostesky bývaly součástí i závodů Formule 1, provázely monoposty před startem a nechyběly ani u samotných vítězů. S takzvanými grid girls je však od tohoto roku konec.

Loňský rok se nesl ve znamení sexuálních skandálů převážně ve filmovém průmyslu, ale téma sexuálního harašení, ale i obtěžování proniklo do více oblastí. Svět se stal vůči této problematice mnohem citlivějším, ale problémem je i využívání žen jako „dekorací“, například právě na sportovních akcích. A tak to, co bylo dosud zažité a bráno za tradici či příjemné zpestření, se v roce 2018 považuje za trapné a urážlivé. O svůj typický doprovodný prvek v podobě hostesek tak přišla i Formule 1.

Atraktivní hostesky na F1 skončily. Kdysi tradiční zpestření závodů má být už sexistické a trapné
Zdroj: TASR/AP
 

„Zatímco zaměstnávání hostesek bylo po celá desetiletí základem Velké ceny F1, cítíme, že tento zvyk neodráží hodnoty značky a je jednoznačně v rozporu s moderními společenským normami,“ řekl za F1 Sean Bratches, výkonný ředitel pro marketingové operace.

Zatímco někteří tento krok vítají, další jen nevěřícně kroutí hlavou, včetně některých hostesek. Například Rebecca Cooper, hrdá modelka a hosteska na F1 nepovažuje toto rozhodnutí za šťastné. „Je absurdní, že ženy, které tvrdí, že bojují za práva žen, říkají, co by měli nebo neměli ostatní dělat. Zabránily nám dělat práci, kterou máme rady a jsme na ni hrdé,“ rozčílila se Rebecca na Twitteru. Modelka Kelly Brook, bývalá grid girl, se vyjádřila, že to byla jedna z nejlepších prací, jaké kdy dělala. Prý nikdy neměla pocit, že by ji někdo využil.

Jiný názor má na tuto práci moderátorka Beverley Turner, která se kdysi pohybovala ve světě F1. Napsala dokonce i knihu a kritizuje, že zatímco muži řídí či opravují auta, ženy nosí nápoje. „Mám pocit, že jsem byla jedinou osobou, která mohla vidět, jak to je špatné,“ popsala. Celkově je v této mašinérii podle ní velmi málo žen, které by měly nějakou moc.

Zákaz vystupování hostesek vítá i organizace Women's Sport Trust, která se chce zaměřit spíše na zvýšení povědomí o ženském sportu.

 

Príspevok, ktorý zdieľa @ingeniumracing,

Domů
Sdílet
Diskuse