Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. února 2018 16:28
Čas čtení 6:35
Pavlína Plecitá

Toto jsou ta nejromantičtější místa v Praze. Kam pozveš svou drahou polovičku oslavit svátek zamilovaných?

ZAJÍMAVOSTI CO DĚLAT V PRAZE? TIPY NA VÝLET PRAHA VALENTÝN
Uložit Uložené

Praha nabízí mnoho kouzelných míst, které přímo vybízejí k romantické procházce nebo posezení s lahvinkou sektu.

Ten příběh už jste určitě někdy slyšeli. V dávných časech, ještě když starověku vládla pevnou rukou Římská říše, její vládce zakazoval svým vojákům uzavírat sňatky. Obával se, že by o svou armádu přišel, protože by vojáci chtěli zůstávat s rodinou a odmítali by se účastnit bitev. Kněz Valentýn ovšem vystupoval proti tomuto přísnému nařízení a zamilované milence tajně oddával. Za to ho čekal krutý trest. Byl popraven dne 14. února, tedy v den, kdy většina západní společnosti dnes každoročně slaví svátek zamilovaných

Historie pak dále hovoří o svátku Lupercalia, který byl kronikářům také známý ze starověkého Říma. V předvečer 15. února vhazovaly mladé dívky jména do nádoby, odkud si je posléze vytahovali mladí muži. Dívka, jejíž jméno našel mladík na svém papíru, se měla v příštím roce stát jeho ženou. Je tedy možné, že oslava tohoto svátku později splynula s legendou o sv. Valentýnovi a přerostla až k dnešnímu modernímu pojetí lásky a romantiky.

Toto jsou ta nejromantičtější místa v Praze. Kam pozveš svou drahou polovičku oslavit svátek zamilovaných?
Zdroj: pexels.com

V současnosti je 14. únor spojen především s obří bublinou marketingových tahů na zamilované dvojice plných cukrových srdíček nebo růžových přáníček a dvěma tábory lidí – těmi, kteří tento den bytostně nesnášejí a těmi, kteří už se nemohou dočkat, až svou lásku potěší něčím sladkým, třpytivým nebo zkrátka jen pozorným a nápaditým. 

Pokud patříte spíše ke druhé skupině zmíněných, určitě už dumáte nad tím, co letos s partnerem nebo partnerkou podniknete. Rozhodli jsme se vám tedy připomenout taková pražská místa, která doslova volají po romantické procházce nebo zamilovaném brunchi.

Havlíčkovy sady

Začínáme na Vinohradech. Havlíčkovy sady jsou železnou klasikou na jaře, v létě, na podzim i v zimě. Jako se střídají barvy zdejší přírody, tak se střídají i aktivity, které tady na vás čekají. Rozkošný park nabízí příjemnou procházku, vyvýšené místo u Grébovky překrásný výhled na Vršovice a místní vinici, viničný altán pak skvělé občerstvení nebo večeři a místní umělá jeskyně nabízí spoustu zákoutí, kam se můžete na okamžik se svou láskou nenápadně ztratit. Do Havlíčkových sadů se dostanete velmi jednoduše z Nuslí, Vršovic i Vinohrad a zcela jistě si zde svůj romantický den užijete.

Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty

Kousek od centra, jen jednu zastávku od Karlova náměstí z jedné strany a Albertova z druhé, narazíte na malou, nenápadnou oázu klidu. Botanická zahrada Univerzity Karlovy je ideálním místem k procházení se ruku v ruce v přítomnosti stovek druhů rostlin. Nejkrásněji je na tomto místě přirozeně na jaře a v létě, kdy to kvete, kam se podíváte. Ovšem chybu neuděláte ani pokud se sem vypravíte 14. února a třeba jen chvilku věnujete hezkému času s tím, kdo je vám nejdražší na některé z laviček mezi jehličnatými velikány nebo uvnitř interierové expozice.

 

Style & Interier Café

Po mrazivé procházce přijde vhod něco, co by vás zaručeně zahřálo. Co byste říkali na báječnou, klidnou a stylovou kavárnu uprostřed samotného centra Prahy? Zdá se, že Style & Interier Café nabízí přesně to, co hledáš.

Nachází se ve Vodičkově ulici, téměř naproti tramvajové zastávky Václavské náměstí a hned po prvních krocích průchodem si připadáte, jako byste právě prošli strojem času. Hluk z rušné ulice ustane a nahradí jej libozvučná jazzová hudba, interiér vypadá jako vystřižený z počátku minulého století a v menu na vás čekají ty nejdokonalejší cheesecaky, na které můžete široko daleko narazit. Nacházíme se ovšem v centru města, a tak jedinou nevýhodou místní kavárny a restaurace mohou být poněkud vyšší ceny nebo obsazené stoly. Nezapomeňte si tedy udělat rezervaci předem.

Prokopské údolí

Z centra bychom se mohli pro změnu přesunout do přírody. Jako na venkově si budete připadat v Prokopském údolí. Tam, kde jste sice v Praze, ale vlastně to tam vůbec pražsky nevypadá, je to na rande jako dělané. Pokud tedy letos počasí dovolí, vyrazte se společně ztrácet na zdejších cestičkách.

Vyšehrad

Další z míst, které sice všichni dobře známe, ale v našem výčtu zkrátka chybět nesmí. Vyšehradské hradby i park lákají zamilované páry den co den po celý rok. Na svatého Valentýna tedy návštěvou této památky chybu rozhodně neuděláte. Výhled z Vyšehradu je vážně jedinečný.

Hradby pod Karlovem (Bastion U Božích muk)

Pokud byste se ovšem raději klasickým místům pro zamilované raději vyhnuli, ideálním místem by mohly být například hradby pod Karlovem. Nachází se v blízkosti Nuselského mostu, parku Folimanky i Vyšehradu. Krásný, udržovaný prostor, který na hradbách vznikl asi před sedmi lety, nabízí nejenom parádní výhled do okolí, ale také restauraci s kavárnou. Za trochu náročnější výstup zpoza albertovských svahů nebo schodiště z Folimanky tento objev rozhodně stojí. A nechceme radit, ale třeba taková žádost o ruku je na tomto místě fakt skvělý nápad.

Super Tramp Coffee

Jeden ze skrytých pokladů Prahy se ukrývá ve vnitrobloku blízko tramvajové zastávky Lazarská. Průchod poměrně tajemným a strašidelným podchodem vás přivede ke kavárně Super Tramp Coffee, která už se nějakou dobu těší veliké oblibě.

A není se čemu divit. Káva je výborná, stejně tak jako dobroty, které kavárna nabízí. To, co je na ní ovšem vůbec nejkouzelnější, jsou rozsvícené žárovky ve večerních hodinách nad travnatou zahrádkou a božský klid. Kavárna je zkrátka schovaná tak dobře, že si zde rande užijete ničím nerušeni.

Letná

Místem, které je jako dělané pro spoustu sladkých slov, jsou bezpochyby letenské sady. Ať už se procházíte parkem nebo se kocháte asi tím vůbec nejkrásnějším pražským výhledem u kyvadla, vaše polovička bude mít radost v každém případě.

Další tipy už necháme na vás. Praha je totiž jedním z nejkrásnějších měst vůbec a každá čtvrť, ba možná každá nenápadná ulička, může ukrývat dokonalé místo pro oslavu svátku zamilovaných. Nezapomínejme ani na další skvělé lokality, jako je Kampa, Vítkov, Střelecký ostrov nebo stovky restaurací, kaváren a divadel. Nejlepší na tom všem totiž je fakt, že každý si zde najde to své.

Domů
Sdílet
Diskuse