Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. února 2018 16:36
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Pokladní v Lidlu dostanou 28 tisíc. To je více než učitelé nebo někteří lékaři

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Lidl chce být „nejatraktivnějším zaměstnancem“, a proto o pětinu zvyšuje platy pokladních a prodavaček.

Zaměstnanci v Lidlu si polepší. Od 1. března se navýší nástupní plat pro pokladní a prodavačky o pětinu – na 28 tisíc korun, v Praze a okolí na 29 tisíc. Chce se tím prý odvděčit zaměstnancům za těžkou práci, kterou odvádí.

„Chceme být nejatraktivnějším zaměstnavatelem v oboru, to znamená volbou číslo jedna pro ty nejlepší. Výborné ocenění velmi náročné práce přitom považujeme za základ, proto jsme se rozhodli pro další krok,“ říká generální ředitel českého Lidlu Pavel Stratil.

Po dvou letech chce německý řetězec v celé České republice navýšit plat na 30 286 korun, v Praze a okolí na 31 429 Kč. V současnosti zaměstnává více než 10 tisíc lidí a do tří let chce pracovní pozice rozšířit o dalších 2 tisíce míst. Kromě této novinky chce Lidl také rozšířit své pracovní poměry o zkrácené úvazky, nově i 25 hodin týdně.

Podle informací na serveru Pracomat.cz budou mít pokladní Lidluvyšší výplaty, než např. učitelé nebo začínající lékaři. Vysokoškolský pedagog si přijde na hrubý měsíční plat přes 27 tisíc korun, učitel základní školy bere 24 940 korun.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? 17. dubna 2024 12:00

Mzda začínajícího lékaře po VŠ, působícího ve statní nemocnici, je také nižší. Při praxi do jednoho roku činí průměrná sazba 27 tisíc korun, zdravotní sestry mají lehce přes 23 tisíc


Průměrný plat pro pracovní pozici „pokladní“ bývá v České republice okolo 16,5 až 17 tisíc korun. Je otázka, jak na Lidl zareagují ostatní obchodní řetězce, aby nepřicházely o své zaměstnance. V současnosti totiž nabízejí výplaty nižší než jejich žluto-modrý konkurent.

Navyšování platů by mohlo znamenat také likvidaci menších obchodů na venkovech. Jejich zaměstnanci totiž můžou začít tlačit na zvedání platů, což si malá prodejna samozřejmě nebude moci dovolit.

Domů
Sdílet
Diskuse