Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. února 2018 13:36
Čas čtení 0:00
Radka T.

76letá babička brázdí zamrzlý Bajkal na bruslích z 2. světové války. Drsný život by neměnila, ke štěstí jí nic nechybí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Babička říká, že má vše, co potřebuje.

Video, na kterém 76letá ruská babička bruslí po zamrzlém Bajkalském jezeře, se v těchto dnech stal hitem internetu. Žena žije v odlehlé oblasti úplně sama, ale i přes vysoký věk se dokáže s lehkostí přesouvat po Bajkalu na bruslích ještě z 2. světové války.

U břehu jezera žije stařenka sama, společnost jí dělají pouze zvířata na malé farmě, o kterou se stará. Ľjubov Morechodová je soběstačná a díky pravidelnému bruslení po jezeře i ve formě. Nevadí ani to, že vyrobeny byly ještě v roce 1943. Po jezeře však stařenka nebruslí jen tak z kratochvíle. V oblasti totiž neexistuje hromadná doprava, a pokud se chce někam dostat, tato možnost je v tuhé zimě nejefektivnější.

76letá babička brázdí zamrzlý Bajkal na bruslích z 2. světové války. Drsný život by neměnila, ke štěstí jí nic nechybí
Zdroj: www.youtube.com

Starodávné brusle jsou důkazem toho, že kdysi se věci vyráběly opravdu kvalitně a fungovat dokáží desítky let. Ľjubov na ně nedá dopustit. Na zimu a tuhé mrazy si zvykla, a pokud se potřebuje někam vydat, případně honit zatoulaný dobytek, svým bruslařský uměním strčí kohokoliv do kapsy.

Na bruslení je zvyklá od dětství, kdy se právě tímto způsobem musela dostat do školy. Čtyři kilometry tam a čtyři zpět. Jen na jaře a v létě chodila do a ze školy spolu s jinými dětmi pěšky. V dospělosti se odstěhovala do Irkutsku, ale do místa, kde vyrůstala, se před několika lety znovu vrátila. Už by ho nechtěla opustit, a to i přesto, že synové ji navštěvují pouze v létě.

Stařenka říká, že jí nic nechybí´, a dokonce má energii upozorňovat turisty, aby po sobě sbírali odpadky. „Jinak by skončili na dně Bajkalu,“ říká žena.

Na tvrdý život v oblasti vzdálené od Moskvy více než 5 tisíc kilometrů si už zvykla a neměnila by. A ačkoli tam žije už léta, vždy ji dokáže fascinovat okolní krása. Není divu, když Bajkal zamrzne, je to fascinující pohled, který nedokáže omrzet ani místní.

76letá babička brázdí zamrzlý Bajkal na bruslích z 2. světové války. Drsný život by neměnila, ke štěstí jí nic nechybí
Zdroj: commons.wikimedia.org/Sergey Pesterev
Domů
Sdílet
Diskuse