Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. března 2018 18:18
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Jazyky Středozemě: Černá řeč, vznešená quenijština nebo prastará entština. Tolkien byl opravdu génius

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ifridî! Připravili jsme si pro vás krátký návrat do Středozemě. Víte, jak se domlouvaly tamní bytosti?

Fiktivní, avšak mimořádně zajímavá a lákavá. Středozem, která vzešla z hlavy anglického spisovatele J.R.R. Tolkiena, není žádným bezduchým a všedním výtvorem. Jde o soubor komplexních příběhů, které si získaly napříč celým světem miliony fanoušků. Ať už z knih nebo filmů. Hodně z nás vidělo trilogii Hobit nebo Pán prstenů. Jde o velmi zdařilé počiny plné dobrodružství, putování, zvratů, lásky či velkolepých bitev. Tolkien však nevymyslel jen chronologii celého tohoto fantasy světa, ale jako jazykovědec nabídl čtenářům a divákům zcela nově vytvořené jazyky.

 

Mluví jimi národy Středozemě, odlišují se a každý zní jinak. Pro lepší představu jeho knihy obsahují konkrétní ukázky a systémy, ale obohatil nás o ně i Peter Jackson. Vytvořil si je postupně, během tvorby svého celoživotního díla. Sám Tolkien ovládal hodně řečí, a proto tak dokázal vytvořit zcela nové.

Quenijština

Začneme s nejvznešenější řečí. Jde o velmi starý jazykový systém, kterým mluvili první elfové. Mezi nimi čeleď Vanyar – nejmoudřejší, plavovlasí, ve Středozemi se zúčastnili pouze tažení proti Morgothovi. Po vítězství všichni odešli zpět do Valinoru, kraje neumírajících, na západ od Středozemě. Quenijštinou mluvili i další elfové, a to Noldor. Šlo o nejsilnější odnož ve Středozemi a byli to oni, kdo ukoval prsteny moci. I Noldor později odešel do Valinoru. Říká se, že Quenijština vznikla v roce 1915, během první světové války, kdy se Tolkienovi zalíbila finština. Pro lepší představu přikládáme ukázku.

Píseň opěvující Lothlórien:

Sindarština

U elfů ještě zůstáváme. Tentokrát je řeč o konkrétní odnoži, a to o Šedých elfech, tzv. Sindar. Žili ve Středozemi a občas museli čelit nájezdům nepřátel v podobě orků, vrrků a dalších. Jejich jazyk má s Quenijštinou mnoho společného, ale jde spíše o jakési její nářečí. Tolkien se pravděpodobně nechal inspirovat anglosaštinou a velštinou. Slyšet jsme ji mohli i v Pánu prstenů, například někdy v rozhovorech mezi Aragornem a Legolasem.

Společné dialogy:

Popřípadě je k dispozici trailer k Návratu krále převyprávěný do sindarštiny:

Entština

Řeč živých stromů ve Fangornu, tedy entů. Kdysi rozsáhlé porosty napříč Středozemí byly zničeny a pokáceny v důsledku válek a potřeb jednotlivých národů. Enti ztratili své „ženy“, které odešly do jiných krajů, kde byly následně vyhubeny Sauronem. Jde tedy o ochránce lesů, které elfové naučili mluvit, za což jim enti projevují mimořádnou vděčnost a váží si jich. Později si jazyk upravili a vznikal entština. Mluvit tímto jazykem bylo náročné a ostatní národy Středozemě mu nerozuměly. Nejstarším z entů byl Stromovous. Ve filmech není žádná ukázka. Ale příklad: „a-Lalla-Lalla-rumba-Kamanda-Lindor-Buruma“ = „něco jako kopec“.

Poslední pochod entů

Khuzdûl 

Nesmíme zapomenout ani na trpaslíky a na jejich tajnou řeč. Jelikož byli pro Tolkiena trpaslíci něco jako Židé (vyhnanci,...), položil základy jejich řeči na semitských jazykových systémech. Trpaslíci, tedy Khazâd, ale daným jazykem příliš často nemluvili. Jde o těžký jazyk, ale i dnes máme k dispozici pár slovních ukázek. Mezi známé fráze patří jejich bojový pokřik „Baruk Khazâd! Khazâd ai-mênu!“, což v překladu znamená „Sekery trpaslíků! Trpaslíci jsou nad vámi!“ Písmo tvořily runy, obdobně jako v skandinávské mytologii. Například slavnou Morii nazývali jako Khazad-dûm. Díky P. Jacksonovi si můžeme vychutnat ukázky přímo níže.

Sbírka bojových pokřiků z Hobita:

Trocha akce ze zmiňované Morie, tedy Khazad-dûm:

Černá řeč

A do pětice nejtemnější jazyk. Vytvořil ho samotný Sauron a mluvili jím všichni jeho poddaní. Nemá vlastní písmo a Tolkien nevytvořil ani bohatou slovní zásobu. Jejím centrem je Mordor a území ovládané Temným pánem. Nejznámější výrok, tedy „Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul“ = „Jeden prsten vládne všem, jeden jim všem káže. Jeden všechny přivede, do temnoty sváže“, byl napsán starým elfím písmem. Odhaduje se, že při jejím vytváření se Tolkien nechal inspirovat churritštinou z území Arménie, používané tisíce let dozadu.

Proslov Temného pána:

 

Pokud si chcete Černou řeč skutečně vychutnat, doporučujeme zhlédnout celé:

Jak vznikala, se dozvíte zde:

Geniální Tolkien samozřejmě vytvořil i další jazyky, ale snažili jsme se vybrat ty nejzajímavější. Jinak, nedostali jste chuť si dát filmový maratón?

Domů
Sdílet
Diskuse