Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. února 2018 12:18
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Šikovní Bulhaři zcela legálně obrali Spotify o téměř 1 milion eur. Hudební službu oklamali, ale nehrozí jim žádný postih

ZAJÍMAVOSTI SPOTIFY
Uložit Uložené

Spotify si podezřelé aktivity všiml příliš pozdě.

Hudební služba Spotify platí jednotlivým interpretům za každičké přehrání skladby přibližně 0,004 dolaru. Na první pohled a hlavně individuálně tato částka nevypadá nijak lákavě, ale pokud jsi neznámý Bulhar či bulharská skupina a uvědomíš si masový potenciál sazeb, velmi rychle dokážeš přeměnit streamování hudby v dokonalý zlatý důl.

Podmínky Spotify dále uvádějí, že služba považuje za jedno přehrání skladby poslouchání trvající minimálně 30 sekund, a tak si mazaní Bulhaři založili dva playlisty naplněné skladbami přesně podle vkusu samotného Spotify. Každý playlist obsahoval přibližně 500 skladeb a i když ho poslouchalo pouze 1200 lidí, čili 2400 uživatelů dohromady, teoreticky dokázal měsíčně vyprodukovat až 415 tisíc dolarů.

Vtip spočíval v tom, že písně byly umělé a měly jen o něco více než 30 sekund, díky čemuž je mohlo mít 1200 účtů zapnuto v kontinuální smyčce. Znamenalo by to, že pokud tyto skladby hrály 24 hodin denně a 7 dní v týdnu celý měsíc, dohromady by Spotify zaregistroval 72 milionů přehrání, a tedy majitelem vyplatil okolo 415 tisíc dolarů. Nesmíme zapomínat, že přes 400 tisíc vydělal jen jeden playlist, přičemž ten druhý vydělal podobnou částku.

Doporučeno
Spotify Wrapped pro Česko je tady! Koho lidé v roce 2023 poslouchali nejvíc? Jedno jméno tě fakt překvapí Spotify Wrapped pro Česko je tady! Koho lidé v roce 2023 poslouchali nejvíc? Jedno jméno tě fakt překvapí 29. listopadu 2023 14:00

Při vytvoření 1200 Premium účtů byly měsíční náklady pouze 12 tisíc dolarů, což zní v porovnání s vydělanou částkou jako drobnost. Nejlepší na tom je, že Bulhaři nespáchali žádný trestný čin, protože se pouze řídili podmínkami služby a ještě i poctivě platili prémiové účty, a tak si jen své kapsy pořádně nabalili vlastní genialitou.


Domů
Sdílet
Diskuse