Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. března 2018 16:30
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Sup čekající na smrt hladového afrického děvčátka. Fotograf kvůli staršímu záběru dokonce spáchal sebevraždu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na důsledky krize v Africe neměl nervy ani fotograf.

V Africe se za poslední roky situace dramaticky zlepšila. Stále méně lidí umírá z důvodu hladu, žízně či pohlavních chorob. Ale ještě před dvaceti lety byl stav černého kontinentu výrazně odlišný. To nám dnes připomíná fotografie nazvaná Struggling Girl. V roce 1993 byla pořízena africkým fotoreportérem Kevinem Carterem během jeho mise v Súdánu.

Kouzlo fotky se skrývá v jednoduchosti jejího významu. Krvelačný sup číhá na mladou vyhladovělou holčičku a čeká, až zemře. Dívka se snažila dostat k záchranné stanici OSN, ale zastavila se, aby si odpočinula. Carter přes 20 minut čekal, než se sup dostatečně přiblíží a vůbec přitom netušil, že právě zachycuje jednu z nejsmutnějších fotek, které kdy vznikly.

Fotografie následně putovala do New York Times a lidé se okamžitě snažili zjistit, zda dívka přežila. Odpověď je ano, do centra se dostala, ale co se s ní stalo, už není jasné. Samotný Kevin Carter však několik měsíců nato spáchal sebevraždu. Okamžitě po zveřejnění fotek upadl do hluboké deprese, lidé se ho začali ptát, proč holčičce nepomohl a raději ji dvacet minut fotil. A pro odpověď, že se v té době nedoporučovalo dotýkat se žen z důvodu pohlavních chorob, lidé neměli pochopení.

Domů
Sdílet
Diskuse